Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Четвъртата индустриална революция

Industry 4.0

Четвъртата индустриална революция

7:00 часа, 20 април 2025 г. Часовникът нежно те събужда, ставаш от леглото и къщата оживява. Светлината в банята се включва, а водата за душа е загрята. След душ си си сложил тениска, която пасва перфектно на тялото ти. Проверете телефона си и откривате, че батерията му е слаба. Но това не е проблем, натискате уведомление то ви казва, че започва презареждане. Колата в гаража е готова за път за да ви закара до офиса. Докато пътувате получавате съобщение, че една от машините е дефектирала. Като цяло рядко отивате на работа – през повечето време производството работи самостоятелно и не се нуждае от постоянна човешка намеса.

„Каква бъркотия“, си мърмориш под носа, докато колата излиза от гаража. „Не могат ли да работят както трябва?“

Добре дошли в живота след четвъртата индустриална революция, когато всички обекти, които използвате ежедневно са направени, така че да общуват помежду си във ваша полза.

Фразата „индустриална революция“ вероятно предизвиква въпроси и бегли спомени от уроци по история. Първата индустриална революция се свързва с парния двигател. В края на 19-ти  се появи врява електрификацията и разделение на труда, даващи началото на втората индустриална революция. А в края на миналия век информационните технологии бележат началото на третата индустриална революция.

Преди няколко години германците предсказваха идването на четвърта индустриална революция. Тя бележи радикална промяна в ежедневието на човека и неговото работно място. Това ще накара целия свят на обектите да се върти около него.

Новата промяна

Четвъртата индустриална революция, по-известна, като Индустрия 4.0, бе кръстена на инициатива от 2011 година. Тя бе  ръководена от бизнесмени, политици и учени. Те я определят, като средство за повишаване на конкурентоспособността на производството на Германия. Постигайки тези цели, чрез засилено интегриране на „кибер-физични системи“ и CPS в производствените процеси.

CPS е по същество изчерпателен термин, използван в разговорите за интегриране на малки свързани с интернет машини и човешки труд. Бизнес лидерите не само преосмислят принципа на монтажната линия, но и активно създават мрежа от машини, които не само ще произвеждат продукти с по-малко грешки, но и ще могат да променят самостоятелно моделите на производство за да бъдат още по-ефективни.

С други думи, Индустрия 4.0 е страна, която е производителна, еквивалентна на потребителски ориентирания интернет на нещата, в който домакинските уреди, автомобила и тостера, ще бъдат свързани към интернет и ще си взаимодействат.

Това трябва да бъде „напълно нов подход към производството“, както е отбелязана в доклада работна група Industrie 4.0. Конгломерат от големи индустриалци, експерти в областта на изкуствения интелект, икономисти и академични среди. Германското правителство подкрепя тази идея и приема „високотехнологична стратегия“ за подготовка на хората, но като цяло Industry 4.0 трябва постепенно да навлиза в света, независимо дали ни харесва или не. САЩ последват Германия и създават консорциум  през 2014 г., ръководен от лидери в индустрията, като General Electric, AT&T, IBM и Intel.

„Въпреки това, терминът Индустрия 4.0 остава доста неясен независимо, че Industry 4.0 е една от най-обсъжданите теми в наши дни, не мога да обясня на сина си какво означава“, казва мениджър от Ауди.

industry 4.0

Как изглежда Четвъртата индустриална революция?

Един от най-осезаемите аспекти на Четвъртата индустриална революция е включване на предварително зададени параметри от крайния клиент. Така той може да избере продукт по предварително задание или такъв с негови предпочитания.

Потенциалът на този тип производство е огромен. Например връзката между интелигентните продукти на „Интернет на нещата“ и интелигентните машини, които ги правят, т.е. този „индустриален интернет“, ще означава, че те ще могат да произвеждат себе си и да определят целта на производството според техните нужди, определени от тях.

Ако телефонът ви знае, че ще „умре скоро“, той може да уведоми фабриката, която ще бъде натоварена с производството на батерия за телефона или новия ви телефон, както и за други интелигентни устройства. Когато с телефонът Ви отивате до магазина, а другият вече ще Ви очаква.

Нещо повече, тъй като този процес става по-сложен и интегриран, телефонът Ви ще пристигне с настройките си почти неразличимо от това, което сте използвали вчера. Разбира се този процес не се ограничава до телефони и други сложни електроники.

Освен това нарастващата интеграция на интелигентните инсталации в промишлената инфраструктура ще доведе до значително намаляване на разходите за енергия. Много процеси  губят енергия по време на почивка, като уикенди и празници, един умен завод може да се избегне това.

Според привържениците на този тип интегрирано производство, Индустрия 4.0 има потенциал да промени самото определение на човешкия труд. Тъй като машините могат да изпълняват повтарящи се, рутинни производствени задачи с много по-голяма ефективност от хората, тези задачи ще бъдат до голяма степен автоматизирани. Но вместо да отнемат работата на хората, хората ще бъдат по-квалифицирани, креативни, вместо да вършат трудоемки задачи. Просто казано, можете да управлявате интелигентна фабрика, чрез интернет.

Новите промишлени гиганти

Тези, които се възползват най-много от четвъртата индустриална революция, като са например Cisco, Siemes или ThyssenKrupp, твърдят, че въвеждането на CPS е все по-търсена.

Въпреки тази реторика, по-нататъшни изследвания показват, че основният стимул за индустриализация не е толкова ползата на потребителите, колкото ползите за мултинационалните индустриалци, които първи ще вземат навлязат с сектор 4.0.

Четвъртата индустриална революция обещава да постави Германия на преден план за индустриално преструктуриране. Както отбелязва работната група в доклада си, самото съществуване на производството в Германия може да зависи от Индустрия 4.0. „Ако германската индустрия иска да оцелее и да просперира, тя ще трябва да играе активна роля в оформянето на четвъртата индустриална революция.“ .

Според консултантската фирма Strategy& значителна част от инвестиции в четвъртата индустриална революция, която се очаква да възлиза на 140 милиарда евро годишно ще е европейска. От 278 компании, изследвани в Германия, 131 са заявили, че вече са „ангажирани в Индустрия 4.0.“

По-голямата част от тези компании са само на думи и само една пета внедряват CPS компоненти в техните фабрики. Сред тях са Wittenstein (електродвигатели), Bosch (хидравлично оборудване) и BASF SE, който е пионер в напълно приспособими шампоани и сапуни и има за цел да демонстрира възможностите на Индустрия 4.0.

Пречки и недостатъци

Междувременно има някои проблеми както в техническата, така и в социалната страна в революцията в индустрията 4.0.

Максимизирането на ползите от четвъртата индустриална революция изисква мащабно сътрудничество, което не се ограничава до корпоративни граници. Особено когато става въпрос за всички машини, говорещи на един и същ език. Ако незавършен продукт снабден с RFID чип пристигне в машина не може да го брои, защото е програмирана на различна честота, ще се стигне до хаос. Идентифицирането на общи платформи и езици, на които машините ще комуникират свободно, остава една от основните задачи при разпространението на кибер-физически системи.

От друга страна, прекомерното хомогенност също може да бъде опасно. Например доминиращи компании, като Google може неправомерно да се възползват от Индустрия 4.0.

„Големите данни, необходими на Индустрия 4.0, не се събират от националните компании, а от четири фирми от Силициевата долина“. Това каза министърът на икономиката Зигмар Габриел миналата година и допълни „Това е нашият страх.“

Друг основен проблем със сигурността е, че изграждането на сигурни мрежи остава трудна задача. Интегрирането на физическите системи в интернет ги прави по-уязвими към кибератаки. С нарастването на Industry 4.0 производствените процеси могат да бъдат тероризирани дистанционно, чрез манипулиране на производствения протокол или просто парализиране на процеса. С по-честото по-широко разпространено време на интелигентните фабрики, тяхната безопасност ще се превърне във все по-належащ въпрос.

Какво ще стане с работните места?

Футуролозите отдавна обсъждат естеството на човешкия труд с наднормено тегло и последствията от това, че машините поемат работата ни, а Индустрия 4.0 само изостря тези страхове. Страховете се извъртат от неразумни към добре подкрепени прогнози. За 20 години 47% от работните места в света ще бъдат автоматизирани, а милиони работници останат без работа.

Въпреки това, ерата на машините, които крадат нашата работа, е присъща на третата индустриална революция, когато автоматизираното оборудване се разширя. Четвъртата Индустриална революция планира да принуди тези машини да говорят помежду си без човешка намеса. Заводът на Siemens, например, наема повече от хиляда души, чиято основна задача е да следи машини и компютри.

Основната грижа за работата в Индустрия 4.0 е, че значителното разширяване на възможните операции няма непременно да изисква създаването на нови работни места за хората, което може да е проблем, тъй като общото население продължава да расте.

Тази тенденция може да бъде в ред за развиващите се страни. Основните стимули за постигане на напредък в Индустрия 4.0 е желанието да се конкурира с аутсорсинг производството.

Въпреки обещанието за по-добро разпределение на ресурсите, свободата от завода и милиарди долари, които ще се вливат в икономиките на страните в процеса на реиндустриализация. В крайна сметка, някой трябва да плати за поддръжка тези машини да са в изправност. Ако човешкият труд се замени с машини, няма значение колко продукти ще бъдат произведени, ако няма кой да го купи. Ако цените на хранителните продукти се покачат, Индустрия 4.0 просто ще се провали.

Едно нещо е сигурно: Индустрия 4.0 бавно, но сигурно навлиза в нашия свят. Всички индикации са, че ние ще се потопим в интелигентна среда, където всички обекти ще бъдат постоянно свързани в наша полза. Не се притеснявайте, тази връзка ще бъде безжична