Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Генериране на електрическа енергия от околната среда

Генериране на електрическа енергия

Генериране на електрическа енергия от околната среда

Инженерите от MIT (Масачузетски технологичен институт) са открили нов начин за генериране на електрическа енергия. Използват се малки въглеродни частици – въглеродни нанотръби. Те могат да създават ток само чрез взаимодействие с околната течност.

Въглеродните нанотръби са отлични проводници на електричество изследователите от MIT са намерили начин да използват това. Екипът е покрил половината от материала на нанотръбата с тефлоноподобен полимер. Той позволява на електроните да преминават от покритата половина към непокритата половина. Когато този материал се потопи в органичен разтворител, течността започва да изтегля електрони от непокритата част. В отговор електроните се прехвърлят от покритата част, като по този начин генерират ток.

По този начин разтворителят отвежда електроните и системата се опитва да балансира чрез движение на електрони.  Това  означава, че вътре няма сложна химия на батерията. Това е просто частица, която се поставя в разтворител и тя започва да генерира електрическо поле.

Схема на новия генератор

Генериране на електрическа енергия

Частиците от въглеродни нанотръби (сини) са частично покрити с тефлоноподобен полимер (зелен), който предизвиква протичане на електрически ток между страните. По този начин течността, органичен разтворител, изтегля електрони от частиците, генерирайки ток. Той може да се използва за задействане на химични реакции или за захранване на микро- или наномащабни роботи. Хосе Луис Оливарес, Масачузетски технологичен институт

След като идентифицира механизма, изследователският екип се опита да създаде устройство, което да го използва. Те направиха лист от въглеродни нанотръби, покриха едната повърхност с полимер, след което нарязаха листа на малки частици с ширина 250 микрометра, създавайки двустранни предмети.

След това тези частици бяха поставени в епруветка с разтворител, където образуваха редици от стотици, за да се създаде реактор с „опакован слой“. По време на тестването екипът установи, че в момента системата може да генерира около 0,7 волта на частица. Това е достатъчно за реакцията на алкохолно окисляване. Тази реакция, при която алкохолът се превръща в алдехид или кетон, е често срещана в химическата промишленост. Обикновено не се провежда с помощта на електрохимия, тъй като изисква твърде много външен ток.

Такъв реактор с пълен слой е компактен и по-гъвкав от гледна точка на приложение от голям електрохимичен реактор. А частиците могат да бъдат много малки и да не се нуждаят от външни проводници за извършване на електрохимичната реакция.

Това изследване демонстрира как да се извлече повсеместната (и често пренебрегвана) електрическа енергия, съхранявана в електронен материал, за електрохимичен синтез на място. Освен това учените предполагат, че системата в крайна сметка може да се използва за захранване на малки роботи, които събират енергия от околната среда.

Още интересни статии може да прочетете в Новини