Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Хъбъл – ще бъде ли възстановен?

Хъбъл

Хъбъл на 13 юни спря всички наблюдения и влезе в безопасен режим. Телеметричен анализ показа, че проблемът е причинен от повреда на блок памет в компютърната система NSSC-1. Тя контролира и координира всички научни инструменти на обсерваторията.

Космическият телескоп Хъбъл се сблъска със значителни компютърни проблеми, поради което всички астрономически изследвания прекъснаха.

Опитите

Опитът за рестартиране на компютъра в понеделник, 14 юни, се провали. Първоначалните знаци сочеха към влошаващ се модул на компютърната памет, като източник на изключване на компютъра. Оперативният екип се опита да премине към модула за архивиране на паметта, командата за стартиране на модула за архивиране не се изпълни. В четвъртък вечерта беше направен нов опит да се получи повече диагностична информация, ни и тези опити бяха неуспешни.

Компютърът на космическия апарат е NASA Computer-1 (NSSC-1). Той е направен през 80-те години на миналия век и монтиран в блока за управление и обработка на научните данни. Задачата на компютъра е да контролира и координира научните инструменти, както и да ги контролира, за да осигури работа и безопасност. Той е напълно сменяем, тъй като в орбита има втори резервен компютър, заедно със свързания хардуер, към който може да се премине в случай на проблем. И двата компютъра могат да използват всеки от четирите независими модула памет. Компютърът използва само един модул памет наведнъж, а останалите три се използват за архивиране. Проблемният компютър е инсталиран по време на петото и последно обаждане за поддръжка през 2009 г.

Хъбъл

Астронавтите Стивън Смит и Джон Грюнсфелд заснети по време на космическата разходка по време на мисията за поддръжка на Хъбъл през декември 1999 г. STS-103, пилотирана от Discovery.

Този проблем е допълнително доказателство, че Хъбъл застарява въпреки многобройните ремонти от космонавтите и актуализации на софтуера.

Джеймс Уеб

Новият космически телескоп Джеймс Уеб се планира да бъде изстрелян по-късно тази година от Френска Гвиана. той ще бъде изведен в космоса от европейската ракета Ariane и ще може да продължи изследванията. Но освен че изостава значително от графика, наследникът на Хъбъл ще работи на разстояние 1,5 милиона километра от Земята. Това е твърде далеч, за да могат астронавтите да извършват редовни корекции и ремонти.

В момента НАСА продължава да работи по решаването на проблема в компютърна програма на космическия телескоп Хъбъл. Оперативният екип провежда тестове и събира допълнителна информация за системата за решаване на проблема. Научните инструменти ще останат в безопасен режим, докато повредата бъде отстранена. Самият телескоп и научните инструменти са в добро състояние.

Стартирал 1990 г., телескопът Хъбъл е допринесъл значително за изследването на Вселената в продължение на 30 години. Това е първата астрономическа обсерватория, изведена в орбита около Земята.

графика на телескопа

Хъбъл

е дълъг 13,2 м и широк 4,2 м отзад, където се намират научни инструменти. С тегло 12 246 кг, телескопът е приблизително със същия размер и тегло като училищен автобус. Той се захранва от два слънчеви панела, които преобразуват слънчевата светлина в електрическа енергия. Тя се съхранява в шест големи батерии. Батериите позволяват на телескопа да работи автономно по времето когато Земята скрива слънцето.

Светлината, влизаща в основното огледало на телескопа, се отразява в по-малко вторично огледало, окачено над първичното. Второто от своя страна отразява светлината обратно през процеп в първото. Там навлиза в инструментите на Хъбъл (камери и спектрографи) за окончателно фокусиране, преди да влезе в техните детектори. Основното огледало на Хъбъл е идеално полирано и с диаметър 2,4 м, събирайки огромно количество светлина. Хъбъл може да открие обекти 10 милиарда пъти по-слабо, отколкото с невъоръжено око може да види и различи астрономически обекти с ъглов диаметър само 0,05 дъгови секунди, което е еквивалентно на разграничаване на ширината на стотинка на разстояние 138 км. Високата резолюция позволява на Хъбъл да открива обекти, като прашни дискове около звездите или светещите ядра в далечни галактики.

Хъбъл обикаля над атмосферата и може да вижда астрономически обекти в по-широк диапазон от електромагнитния спектър. Това дава на астрономите на Хъбъл по-добра информация за енергийните процеси.

Още интересни статии четете в Новини