Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

iOS 15 – нов дизайн и още по-голяма защита

ios

iOS 15 бе представена от Apple на WWDC.

За втора поредна година Apple е с презентация на конференцията WWDC онлайн. Това събитие обикновено се посвещава на актуализациите на операционните системи на компанията, които ще излязат през годината.

Редизайн на уведомленията

Компанията изцяло промени работата с известия и заключения екран в iOS 15. Например известията вече могат да бъдат групирани по теми и да показват обобщение на последните известия. Това може да бъде доста полезно сутрин. Вместо голям брой известия известия, системата ще покаже карта, която съдържа всички важни пропуснати съобщения.

Освен това системата е самообучаваща се как да управлява известията, използвайки функцията „Фокус“. Това е усъвършенстван режим за организация на известия, който работи в различни ситуации. Така в зададен режим „Работа“, системата ще изпраща известия само от приложения от този режим. В същото време ще заглушава от другите програми. В другия случай, когато потребителят е зает с домашни задължения, системата ще блокира работните програми. Потребителят може ръчно да конфигурира всички ситуации и да превключва режими.  „Фокус“ е в състояние да анализира човешките действия. Същевременно да превключва режима в зависимост от местоположението, неговата активност или изпълняваните програми.

FaceTime

Групово гледане на филми в FaceTime

FaceTime въвежда SharePlay, който ви позволява да излъчвате екрана или медийното си съдържание на други участници във видео разговори. Като пример, Apple показа споделяне на музика с възможност за превключване на песни от всички участници в срещата и гледане на филм в група. В този случай потребителят може да продължи да се занимава с други занимания на своят смартфон. SharePlay работи не само с приложения на Apple, но и със стрийминг услуги, като TikTok.

Също така приложението има функция за потискане на външния шум, режим за показване на участници в мрежа, излъчване на видео в портретен режим и пространствен звук. FaceTime ще бъде достъпен не само за iOS, но и за Android и Windows чрез уеб приложение.

Джаджите в iPadOS

С миналогодишната актуализация на iPadOS приспособленията се появиха в системата. За разлика от iOS, те можеха да бъдат позиционирани само в определена област на екрана. С iPadOS 15 приспособленията могат да се поставят на всеки работен плот, навсякъде на екрана. За разлика от iOS самите джаджи са станали по-големи и могат да показват повече информация. В същото време, както в iOS, на iPad ще се появи библиотека с приложения. В нея можете да намерите всички инсталирани програми и да скриете останалото от главния екран.

Режимът за много задачи също е преработен. Сега можете да направите няколко скрипта и бързо да превключвате между тях, отваряйки желаната двойка приложения. В приложението Notes вече можете да добавяте хаштагове, да маркирате потребители и бързо да стартирате програмата, като плъзгате отдясно наляво от долния ъгъл. Приложението Преводач ще се появи на таблети, една година след iOS. Една от най-интересните функции обаче беше възможността за създаване и публикуване на приложения директно в iPad с Swift Playground.

Предаване на Apple ID чрез наследяване

Отделен блок от представянето беше посветен на поверителността и защитата на личните данни. Така системата ще покаже меню с историята на заявките към личните данни на потребителя от сайтове и приложения. Той също така съдържа списък на всички тракери, които някога са се опитвали да получат потребителски данни. Платената версия на облачното хранилище на Apple вече се нарича iCloud +. В допълнение към разширеното хранилище се предоставя VPN технология. Тя ще има за цел да защити всички онлайн данни на потребителя чрез криптиране на трафика, скриване на пощенския адрес и друга лична информация. Цената на плана iCloud няма да се промени и ще остане същата. По подразбиране Safari в iOS 15 ще скрие IP адреса на потребителя.

Apple разшири семейното споделяне. Вече ще може да споделяте данни от приложението Health с други членове на семейството. В същото време Apple ID вече може да бъде възстановен с помощта на доверено лице. Той ще получи токен за възстановяване на паролата. Съществува възможност да делегирате някой да наследи вашият Apple ID в случай на смърт.

watchOS

Медитация с watchOS 8

Операционната система за Apple Watch има най-малко промени. Приложението „Дишане“ ще покаже режим на медитация. то ще ви помогне да дишате правилно и  ще показва мотивиращи фрази. Часовникът ще следи дишането по време на сън и ще предупреждава при опасни аномалии. Добавени са нови циферблати със снимки на смартфона на потребителя, както и обучение по Тайдзи цюан (Тай чи) и пилатес.

macOS

macOS

Има малко промени и в macOS 12 Monterey, най-важната от които е пълният редизайн на Safari. В браузъра на Apple всички елементи вече са групирани в един ред, включително отворените раздели. Ще се появят и групи раздели, които могат да бъдат групирани според конкретни теми. Тези групи се синхронизират във всички устройства на потребителя на Apple. Така те ще могат да бъдат сглобени на Mac и след това отворени на iPhone.

Останалите иновации са същите като в iOS с iPadOS. „Фокус“ ​​за управление на известия, пространствен звук в FaceTime, SharePlay и интеграция на „Съобщения“ с вградени програми на Apple.

През 2020 г. Apple показа функцията SideCar за използване на iPad, като вторичен екран с Mac. Сега компанията представи Universal Control, с която можете да използвате таблета като пълноценен втори екран, да плъзгате и пускате прозорци между тях и да рисувате с молив.

Улесни живота на разработчиците

Тъй като презентацията в WWDC е насочена към разработчици, голям блок беше посветен на новите функции на App Store и средата за разработка. И така, Apple ще отвори достъп до много функции, които преди са били ексклузивни за приложенията на компанията, като например фокусиране върху гласа FaceTime. Това ще ви позволи да внедрите функции, които са били използвани само в програмите на Apple. Също така за бързото създаване на 3D обекти ще бъде пусната системата Object Capture, която помага да се създават виртуални модели, базирани на изображения.

За да персонализирате съдържанието в App Store, ще се появят персонализирани страници на приложения и програмите ще изглеждат различно за различните потребители, с различни икони и екранни снимки. Разработчиците ще могат да провеждат временни събития в своите приложения, като по този начин привличат потребители. Разработчиците на игри могат да използват това, за да обявят събитията по време в техните програми.

В допълнение към това, Apple обяви виртуална машина за изграждане на приложения в облака на Apple. В Xcode Cloud можете да стартирате всички тестове и веднага да изпратите програмата си в App Store или Testflight. Testflight ще се появи и на macOS, което ще помогне при тестване на приложения за MacBook и iMac.

Още интересни статии четете в Новини