Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Източници на енергия – новаторски идеи

Източници на енергия

Източници на енергия – новаторски идеи

Необходимо е да се подчертава, отново и отново, колко важни са алтернативните източници на енергия за нашето бъдеще. Нека сега да видим няколко оригинални примера за добиване на енергия по творчески начин.

Енергия с всяка крачка

С реализирането на една съвсем близка до ума идея, хората могат да генерират енергия и сами. това би могло да се случи ходейки по тротоари-генератори, които произвеждат електричество. Тротоарни плочки, изработени от рециклиран каучук, ще бъдат представени пред широката публика по време на Олимпийските игри в Лондон. Миниатюрни датчици в специална обвивка произвеждат енергия от натиска на стъпващите по тях пешеходци. Тя може да се съхранява до три дни в акумулатора на тротоара. Гостите на Лондон могат да се запознаят с този тротоар между Олимпийския стадион и открития търговски център „Уестфилд Стратфорд Сити“. Всяка стъпка генерира достатъчно енергия, за да захрани една LED крушка за 30 секунди. В тази зона се очакват годишно да минават около 30 милиона потребители. Енергията произведена от техните стъпки, ще бъде достатъчна, за да захрани външното осветление на сградата.

Слънчева енергия по магистралите

Инженери от няколко страни проявяват интерес към идеята да се произвежда енергия от магистралите. Германия и Испания са европейски лидери в производството на енергия от възобновяеми източници. Сега италианците са най-бързо развиващата се в това отношение нация. Пред 2011 г. те откриха първата магистрала, захранвана от слънцето. Тази произвеждаща енергия магистрала свързва два града – Катания и Сиракуза. През нейните 30 километра дължина, нужната електроенергия за захранване се доставя от слънчеви панели, инсталирани по протежение на пътното платно. Тя се използва за информационни табла, осветление в тунелите, крайпътни аварийни телефони и електрическо оборудване. Те произвеждат 12 милиона kW/h електричество годишно, което спестява еквивалента на 10 хиляди тона CO2 емисии за една година.

Подобен иновационен процес тече и в САЩ. Разлика е, че слънчевите клетки няма да се поставят край шосето, а ще са вградени в асфалта. Предизвикателство е да се създадат такива слънчеви клетки, които да издържат теглото на преминаващите по тях камиони. Но ако тази идея се осъществи, отсечка от 1,5 километра би могла да произведе електричество за около 500 домакинства.

Вятърни турбини, работещи със слънчева енергия

Но какво точно е това? Вятърна клетка? Слънчева турбина? Всъщност и двете, защо да не слеем тези два вида енергия? Странната идея се е зародила в страната на необичайните архитектурни решения – Дубай. Там и двата източника на алтернативна енергия – вятър и слънце – са в изобилие. Проектът е бил представен на конкурс за електроцентрала, произвеждаща енергия от възобновяеми източници. В южната част на слънчево-вятърната електроцентрала с форма на птица са поставени слънчеви панели, които събират топлинна енергия. Така се постига „коминен ефект“ – загретият въздух се изкачва нагоре между двойните стени на едностранно остъклената сграда. Така задвижва вятърната турбина на покрива.

Освен че произвежда електричество, тази необичайна сграда служи, като акустичен орган. Вътре в нея са разположени органови тръби, като органът може да се ползва и от посетителите.

Вятърна енергия при всички обстоятелства

Представете си какво могат да причинят климатичните условия на един автомобил, който се движи със скорост 200 км/ч, без да спира. Със сигурност след няколко месеца ще се повреди. Частите на вятърната турбина са подложени на огромно напрежение през жизнения си цикъл, продължаващ 10-20 години. На 90 метра над земята, вятърните турбини, които се въртят с 300 км/ч, са изложени на бурни ветрове, дъжд, сняг и слънце.

Ето защо BASF е разработил високотехнологично покритие, което е гъвкаво, износоустойчиво и отразява слънчевата светлина. Така нареченото предпазно покритие Relius устоява на най-екстремните метеорологични условия. То не се бели от крилата на ротора, с което продължава живота им и намалява производствената цена на екологичната енергия. Защитният материал ни помага да строим още по-огромни и устойчиви турбини. Така рекордът принадлежи на вятърна турбина, чиито крила са 60 метра дълги и 127 метра широки.

Нещо ново под слънцето: енергия от термоядрен синтез

Поради процеси, извършващи се в Слънцето, всяка секунда то излъчва невероятни количества енергия. Учените се опитват да ги възпроизведат в контролирани условия, което мигновено би решило енергийните проблеми на света.

Селцето Кълъм в Англия е домакин на най-големия експеримент с термоядрен синтез в света. Там видни учени се опитват да имитират процеса, при който водородни атоми се свързват един с друг.  Така те образуват хелиеви атоми отделяйки огромно количество енергия. Експериментите консумират невероятно много електричество, което забавя работата на учените. Всеки път, когато подадат захранване на устройството, те трябва да искат разрешение от местното електроразпределително дружество.

Освен хелий, при процеса на термоядрен синтез се произвежда свръхзагрята неутронна плазма с висока кинетична енергия. Тя може да се използва за задвижване на турбини и производство на електрическа енергия. На такива екстремни условия могат да издържат само най-здравите материали, които непрекъснато се изпитват от изследователския екип. Понастоящем тези компоненти трябва да издържат на температури, двадесет пъти по-високи от температурата на слънчевото ядро.Също така и на сили, хиляда пъти по-големи от земното притегляне.

В момента край Марсилия, Франция се строи нов изследователски център по термоядрен синтез. Там международен екип ще провежда експерименти. Отговорникът на проекта се надява, че до 2019 г. ще са в състояние да произведат енергия от термоядрен синтез.

Любопитни факти

Важността на възобновяемата енергия привлича вниманието и на децата. На пазара има играчки, работещи със слънчева, вятърна и водна енергия. Те позволяват да се установи от първа ръка ефективността на алтернативните енергийни източници. Използвайки играчки със слънчеви клетки, детето може да си построи различни конструкции на принципа на LEGO. В това число двигатели със слънчево захранване, самолети и други превозни средства. Играчките с водно задвижване съдържат опростени горивни клетки, като малките автомобилчета тръгват при наливане в тях на солена вода. Децата могат да си строят дори вятърни турбини, които да захранват различни автомобилчета, трактори и самолети.

Още интересни статии.