Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Какво е 6G?

Какво е 6G

Какво е 6G? Това е въпросът, който всички си задават, откакто няколко азиатски телекомуникационни доставчици обявиха началото на изследователската и развойната дейност през последните няколко месеца. След като 5G мрежите току-що бяха пуснати в търговска експлоатация в края на 2019 г., може да изглежда нереално, че вниманието вече е насочено към технология, която е на поне десетилетие разстояние.

Ако се чудите какво е 6G и защо светът вече се надпреварва към него, не сте сами. Ето всичко, което знаем досега за това какво ще представлява бъдещето на безжичната свързаност.

Какво е 6G и какво можем да очакваме от него?

G е съкращение на шестото поколение безжични мрежи, наследник на клетъчната технология 5G. Според повечето оценки широкото внедряване на 6G ще започне не по-рано от 2030 г., въпреки че дори тази дата остава предмет на дискусии. Подобно на всички предишни поколения, 6G се очаква да надгражда възможностите на 5G, допълнени от напредъка в цифровите технологии. Това означава увеличаване на скоростта и капацитета за пренос на данни, както и на нововъведенията в областта на интернет на нещата, които се очаква 5G да направи практически приложими.

От действията на FCC до Samsung и отвъд, телекомуникационната индустрия изглежда вече признава, че 6G ще съществува един ден.

Но какво е то? Как ще изглежда?

Ето няколко прогнози за 6G, които вече изплуваха на повърхността.

1. Впечатляващи скорости и почти несъществуваща латентност

Латентността се отнася до времето между причината и следствието – в най-простия смисъл тя регулира неща като времето между натискането на бутона за изпращане на текстово съобщение и получаването му от получателя. Всяко поколение безжични мрежи се фокусира върху използването на различни части от спектъра (обхвата на радиочестотите), за да намали закъснението и да предложи повече възможности за свързване, повече скорости и повече интересни начини за забавление на вашия смартфон.

Средната латентност при 4G е около 50 милисекунди. Това е приблизително скоростта на светкавицата, но все още не е достатъчно бързо, за да се приспособят свръхсложни интелигентни среди или устройства.

При 5G средната латентност спада до една милисекунда – пет пъти по-бързо от размахването на крилата на колибри. Подобна ниска латентност е причината, поради която интернет на нещата скоро може да стане обичайна част от нашия свят.

Очаква се 6G да предложи скорости до 1000 пъти по-високи от тези, които може да осигури 5G. За да отговори на това очакване, той ще трябва да се възползва от радиочестоти, които вече не са претрупани с потребителски устройства.

И това ще стане.

През март 2019 г. FCC единодушно гласува за отваряне на спектъра от 95GHz до 3Thz, който не само има огромен капацитет за данни, но и в момента не се използва за никакви търговски устройства. С други думи, ще стане много лесно да се пренасят много данни за същото време, за което светлината изминава 984 фута.

Очаква се 6G да предложи скорост до 1000 пъти по-висока от тази, която може да осигури 6G, като използва спектъра на „терахерцовите (THz) вълни“. С други думи, ще стане много лесно да се пренасят много данни за един миг.

2. Екстремна свързаност и сензорика

Като използваме масивните ленти, открити в горната граница на гигахерцовите и долните терахерцови честоти, ще имаме не само по-бързи устройства. Ще имаме гениални, по-бързи устройства.

Повечето спекулации очакват самите скорости и капацитет за данни на 6G да трансформират свързаността като цяло, позволявайки ни да свързваме повече устройства с по-интелигентни и по-прецизни данни със скорост, която далеч надхвърля всичко, което ще предложи 5G.

В своя доклад за приложенията на терахерцовите вълни FCC отбеляза, че тази екстремна свързаност ще позволи „позициониране на ниво сантиметър“ (в сравнение с точността на ниво метър при 4G) и много по-сложни центрове за данни. Това оказва пряко въздействие върху неща като флотилии от дронове, управление на роботи и устройства за наблюдение.

3. Изчерпателно и надеждно покритие

През януари 2020 г. японският доставчик на телекомуникационни услуги NTT Docomo публикува зашеметяващ документ, в който излага плана си за разработване и внедряване на 6G до 2030 г.

Сред многото показатели, които се очаква да бъдат постигнати от 6G, е „седем-девет надеждност“ (99,99999% надеждност). Това на практика означава покритие навсякъде, навсякъде и винаги. Описано е „екстремно покритие“, което включва нови граници на сушата, под водата и дори в космоса.

Разширяването на интернет в космоса не е нова концепция. Космическите компании вече се оказаха големи инвеститори в 5G мрежи, като отбелязаха потенциала за драстично увеличаване на покритието в места като селските райони, където придобиването на високоскоростен интернет често се оказва невъзможно. С 6G този потенциал ще се увеличи – един изследователски документ дори очертава възможността за интернет на космическите неща.

Сред многото показатели, които се очаква да бъдат постигнати от 6G, са „седем-девет надеждност“ (99,99999% надеждност). Това на практика означава покритие винаги и навсякъде.

4. Мащабен напредък в областта на изкуствения интелект

FCC не е единственият орган, който вижда потенциала на роботиката и интелигентните устройства. Някои експерти твърдят, че скоростта и точността на позициониране на 6G най-накрая ще позволят на изкуствения интелект да обработва и предава данни със скоростта на човешкия мозък.

Въпреки че 5G ще направи изкуствения интелект по-достъпен и способен, 6G е предназначен да трансформира ИИ с „разрушителни приложения“, които правят присъствието му в нашия свят много по-значимо.

5. Безпрецедентна енергийна ефективност

Разговорът за 6G е уникален с това, че включва идеи за енергийна ефективност – нещо, което досега не е било разглеждано в предишните поколения безжични мрежи.

В едно проучване на IEEE се изказва предположението, че 6G ще направи възможно използването на технологии за събиране на енергия в самата мрежова инфраструктура. Подобни усилия ще помогнат за поддържането на устойчивост на изкуствения интелект – с неговите огромни енергийни нужди – в мрежата.
В своя информационен документ NTT Docomo прави още една стъпка напред в тази идея. Тя очаква, че следващото поколение безжични технологии ще направи електрониката, захранвана с батерии, остаряла. На нейно място технологията за захранване с радиосигнали ще доведе до по-енергийно ефективни устройства със свръх ниска консумация на енергия.

Как 6G ще промени света?

Внедряването на 6G на едро в целия свят несъмнено ще донесе ползи във всеки аспект на живота. Ето три възможни начина, по които 6G ще промени света:

1. Търговско използване

За разлика от 5G, който сериозно подобрява възможностите на 4G за потребителите, развлекателните приложения могат да останат на заден план. Повечето литературни източници сочат, че 6G ще има големи приложения в света на бизнеса, тъй като светът непрекъснато се развива в посока на бизнес среда, богата на данни.

Световните марки обаче вече обмислят възможностите на „потапящото развлечение“, което излиза извън рамките на виртуалната реалност, за да създаде наистина реалистично преживяване. Отдавнашна основа на научната фантастика, може би най-накрая ще я изпитаме сами.

2. Военни цели и цели, свързани със сигурността

Потенциалът за свръх прецизно позициониране и свръхинтелигентни устройства означава, че 6G вече е спечелил, внимание за финансиране – за военни цели. След като миналата година въведе 5G, армията започна да проучва използването на 6G за бойни цели.

3.Приложения в областта на здравеопазването.

6G представлява особен интерес за сектора на здравните технологии. Той го разглежда, като основополагащ за развитието на устойчиво и широко разпространено интелигентно наблюдение. Интелигентното здравеопазване ще помогне по-добре на застаряващото население. Чрез засилено наблюдение на сърдечния ритъм, температурата, глюкозата, кръвното налягане и други. Така ще може по-добре да предупреждава автоматично правилните специалисти, ако възникне необходимост.

ИМА ЛИ НАИСТИНА „СЪСТЕЗАНИЕ“ ЗА 6G?

Да и не.

Като оставим настрана сензационните заглавия в интернет и политическите пози. Започването на изследвания за следващото поколение безжична свързаност веднага след отпадането на последното поколение не е необичайно.

Въпреки че комерсиалното 4G се появи през 2009 г., НАСА беше започнала да проучва използването на 5G за наносатели през 2008 г. До 2012 г. изследванията на 5G от страна на иноваторите в областта на телекомуникациите бяха в разгара си. Тъй като Samsung си партнираше с NYU WIRELESS. През 2016 г. AT&T проведе първата си пробна експлоатация на 5G мрежа по поръчка на Intel.

С други думи, реториката за „надпреварата“ към 5G може да се е засилила през 2018 г., ние вече бяхме в нея от известно време.

(По подобен начин първите научни статии за 4G от IEEE са публикувани през 2000 г.).

„Състезаваме се“ към 6G с приблизително същите темпове, с които се „състезавахме“ към 5G и 4G.

Знаем (отчасти) какво е 6G… Какво сега?

От гледна точка на историята на безжичната свързаност не е никак необичайно, че изследванията и разработките за 6G са започнали едва когато 5G се е появило на пазара. Публичността на различните визии за 6G може да повдигне някои вежди, но тя също така ни позволи да придобием предполагаема представа за това какво всъщност е 6G.

6G е реалност на бъдещето – един ден тя ще бъде тук. Кога? И как всъщност ще изглежда?

Вероятно няма да разберем още известно време.

Още интересни статии.