Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Колите на бъдещето

Колите на бъдещето

Колите на бъдещето

Пропускащ светлина покрив, който произвежда електричество, автомобили без водачи и летящи коли. Това са само някои от новостите, които може да видите по пътищата в недалечно бъдеще.

Бъдещето на електрическата мобилност

Без капка съмнение, електрическите автомобили ще играят водеща роля в близко бъдеще. Почти всички основни автомобилостроителни компании вече създадоха собствен електромобил или поне хибрид. Като голяма крачка напред, Даймлер в сътрудничество с химическата компания BASF разработиха Smart Forvision. Това е електрически автомобил с нулеви емисии, демонстриращ широк спектър новаторски решения. Под футуристичния дизайн се крият множество авангардни технологии, повечето от които основани на нанотехнологията. Леките композитни материали, използвани в уникалния дизайн, се отличават със здравина и добри трайни експлоатационни характеристики. Като в допълнение предлагат същата степен на безопасност при значително намалено тегло.

Слънчев (енергозахранващ) покрив

Една от революционните иновации в Smart Forvision е пропускащият светлина и генериращ електричество покрив. Той е изграден от шестоъгълни панели – цялата му повърхност е покрита с прозрачни слънчеви клетки. Тези клетки са изработени на основата на светлочувствителни органични прозрачни багрила. Те са вградени в покрива на принципа на сандвич, които реагират на светлината. Дори при слаба и разсеяна светлина, те генерират достатъчно енергия. Те могат да захранват мултимедийната система и трите вентилатора на климатика в интериора на автомобила.

Но това далеч не е всичко! Под слънчевите клетки прозрачни OLED (органични светодиоди) осветяват интериора на автомобила при отваряне на вратата или натискане на бутон. Когато са изгасени, през покрива може да се вижда навън. Резултатът е стъклен покрив през деня и приятно осветени, незаслепяващи зони нощем.

Новаторски компоненти

Но все още е рано да се сбогуваме с бензиновите автомобили – достатъчно е да се въведат широка гама компоненти, които ще ги направят по-ефективни, енергоспестяващи и щадящи околната среда. BASF непрестанно концентрира усилията си към разработване на продукти, способстващи за устойчива градска мобилност. Едно от нейните нововъведения е екологосъобразният катализатор, който действа на принципа на многоетапна химическа реакция. В хода на този процес, три основни компонента от системата емисии (въглеводород, въглероден окис и азотен двуокис) се конвертират почти изцяло във въглероден двуокис, азот и вода.

По отношение на другите предизвикателства за електрическите автомобили, химическата компания разработва батерии с удължен пробег. BASF разработва най-вече портфолио от специфични за дадено приложение катодни материали, използвани в литиево-йонните батерии. Целта на фирмата е да предлага решения за източници на енергия с два или дори пет пъти по-висока продуктивност от тази на традиционните батерии.

Колите на бъдещето, който се управляват сами

Който е виждал Дейвид Хаселхоф и неговата авангардна, говореща и автоматизирана кола KITT в телевизионния сериал „Среднощен ездач“, може би има представа как нашият собствен автомобил ще ни служи в бъдеще – ще се самозарежда с бензин, а след като ни остави, където му кажем, ще отиде да си потърси място за паркиране или ще се саморемонтира в гаража. Е, всичко това може да се случи в не твърде далечното бъдеще, тъй като прототипи на самоуправляващи се коли вече са представени в Германия и Америка.

Един такъв автомобил е преоборудваната Toyota Prius на Google. Програмирана с QR код, разпознаваем за мобилни устройства, бордната навигационна система следва зададения маршрут, използвайки GPS и Google Maps, и автомобилът се управлява сам, без човешка намеса, като притежава системи за автоматично паркиране, контрол на скоростта и също така широка гама допълнително електрическо оборудване. Колата без водач е оборудвана със специални телеметрични устройства, основаващи се на лазерна технология, радари и камери, за да заснеме пълна картина на обкръжаващата я среда.

Върху основата на подобни концепции, в Германия се разработва автономно такси. Наречен MIG, този интелигентен автомобил може да се задейства с едно телефонно обаждане. По обаждането колата засича точното местоположение на клиента и очертава най-прекия маршрут до него, използвайки GPS системата, след което уведомява клиента за приблизителното време на пристигането си.

Летящи коли

Няма да мине много време и освен шофьорска книжка, ще ви е нужно и пилотско свидетелство, за да отидете на работа. Първият лек летателен апарат, движещ се и по пътища, вече е одобрен за пускане на пазара. Серийното му производство ще започне в най-близко бъдеще.

За 30 секунди Transition на компанията „Терафуджия“ се превръща от нормален автомобил в двуместен лек самолет. С пълен резервоар гориво, апаратът има далечина на полета 644 км при крайцерска скорост от 185 км/ч. За да излети, му трябва писта от 500 м, а товароносимостта му е приблизително 200 кг.

Самолетът се управлява изключително лесно, а за да станете пилот, са ви необходими само 20 летателни часа. Това би могло да увеличи многократно броя на потенциалните клиенти. Е, поне на тези, които могат да си позволят цената от 200 000 щатски долара.

Знаете ли, че?

Не е вярно, че електромобилите са бавни. Toyota Motorsport EV P001 – най-бързата кола с електрическо задвижване в света, притежаваща 375 к.с. Тя ускорява от 0 до 100 км/ч само за 3,9 секунди, като развива 260 км/ч.

Колите на бъдещето и още интересни статии може да откриете на нашият сайт в раздел Новини.