Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Криптовалути – Колко електричество консумират?

Криптовалути

Криптовалути – Колко електричество консумират? Напоследък се наблюдава увеличение на разговорите за сериозното потребление на енергия на Биткойн. Вече се използва повече електроенергия за извличане на криптовалутите, отколкото цяла Аржентина консумира. Всъщност, всичко не е толкова ясно, а около това проучване има няколко погрешни схващания, както се твърди в крипто общността. Кой е прав?

Учените от университета в Кеймбридж оценяват потреблението на Биткойн на 121.36 терававатчаса годишно. Това е 0.053% от общото производство на енергия в света. Това е повече от много страни – наскоро криптовалути миньори достигна Аржентина (121 TWh), ОАЕ (113.2 TWh).

Тук идва момента за оценката на криптовалутата с критерия „полезност“ и какви биха били ползите ѝ в близко и далечно бъдеще. За някои, Bitcoin е алтернатива на залаганията и възможност да печелят пари. За някои, това е балон, който е създаден да обогати само няколко души. Други пък са сигурни, че бъдещето на световната икономика стои зад криптовалутите. Но остава основното, което ще се разглежда от хора и това е проблема с високата консумация на електроенергия.

Криптовалути

Въглеродния отпечатък

В разговорите за Биткойн все повече навлиза темата за въглеродния отпечатък при производството му. През март компанията  Тесла започна да приема плащания за електрически автомобили в криптовалути. Месец по-късно компанията промени решението си, оправдавайки това решение със загриженост за околната среда.

„Криптовалутите са много добра идея и има огромно бъдеще, но не може да се развие за огромна сметка на нашата природа“, пише Илон Мъск. Въпреки това, компанията отказа да продава биткойни – те планират да „го използват, когато добивът стане по-екологичен“.

Още през 2018 г., учените казаха, че добива на криптовалути ще нагрее планетата с 2ºC. Крипто-фермите копаещи биткойни  консумират голямо количество енергия. Техните създатели обикновено „преследват“ евтина електроенергия. Затова около 65% от добива да е концентриран в Китай. Според проучване, свързаното с това потребление се твърди, че това може „потенциално да подкопае“ битката на Китай с въглеродните емисии.

Събитията от последната седмица ще променят тази картина. Китай потвърди, че страната ще се бори с минното дело и инвестициите в криптовалути. Това обаче няма нищо общо с околната среда – просто се ограничи възможността за плащане с виртуални валути поради възможната спекулация, както и постоянната нестабилност и нестабилност на цифровите валути. Крипто ферми са концентрирани в Сибир и Скандинавия, където ниските температури пестят пари. Там се използва и възобновяемата енергия без въглероден отпечатък.

Също така, доскоро се наблюдаваше активен добив в Иран. Там около 4,5% от цялата биткоин продукция бе концентрирана. Страната се нуждаеше от това, за да оцелее заради спада на цените на петрола, както и санкциите на САЩ, които отрязаха глобалната финансова система. Сега ситуацията там се влоши толкова, че имаше прекъсване на електроенергията в цялата страна, което доведе до недоволство от жителите.

Друга интересна история се случи през 2018 г. в Платсбърг, Ню Йорк, САЩ. За известно време, електроенергията е сравнително евтина там благодарение на водноелектрическата централа в близост. Въпреки това, когато градът е наводнен с миньори, а властите трябваше да купуват електроенергия на завишени цени. Последва мораториум върху производството на крипто валути.

По задълбочена да се разгледа как точно копаенето на крипто валути консумира енергия и какви процеси наистина влияят върху въглеродния отпечатък.

Китай

В същия Китай можем да видим колко анализи на консумацията на енергия вземат предвид само факта на потреблението на енергия, а не само структурата на производството на електроенергия в тази страна. Например, Китай представлява 27% от всички глобални емисии на парникови газове,но е важно да се вземе предвид, че сега производственият капацитет на страната работи до максимум за бързото възстановяване от пандемията – не става въпрос само за биткойни.

Китай също наскоро забрани добива във един от най-големите останали региони, произвеждащи въглища. Правителството на страната активно субсидира изграждането на нови вятърни и слънчеви електроцентрали. В следващите пет години има планове за изграждане на два пъти повече от тези в САЩ. Което всъщност е отразено в последните данни за структурата на производството на електроенергия. Делът на въглищата намалява, докато възобновяемите енергийни източници постоянно нарастват и се колебаят около 30%.

Нещо повече, оценките за това какъв вид енергия се използва за копаене на Биткойн също е варират. Кеймбриджския университет отчита, че 29 до 39% от електроенергията, използвана от миньорите, е възобновяема. Въпреки това, CoinShares счита, че общият дял на възобновяемите енергийни източници може да достигне 73%. Това е свързано с изобилието на водноелектрическа енергия в големи минни центрове като Югозападен Китай и Скандинавия.

Друг интересен момент е, че Биткойн може да използва електричество, което иначе никой няма да получи. Това означава, че производството му вече е настъпило (и съответно остави въглероден отпечатък, ако не е възобновяема енергия), но потребителите не са достатъчни, за да го използват. За такава енергия и лов много миньори, защото излишъкът му означава ниски цени. Въпреки това, примерът на град Платсбърг не е отменен – там ситуацията беше спасена от бързата реакция на властите.

Картър дава пример за друга ситуация. По време на дъждовния сезон в Съчуан и Юнан годишно се харчат огромни обеми възобновяема енергия. През този период там се произвежда твърде много енергия, която всъщност изгаря в нищото. Това прави региона един от най-енергоемките на планетата. По време на дъждовния сезон, около 50% от всички биткойни в света се добива тук. а през останалото време спада до 10%. И всичкото това се дължи на чистата електроенергия.

Енергия и транзакция

Друг проблем на Bitcoin много политици наричат високата си „цена на енергия на транзакция“. Това обаче е подвеждащо, пише Картър, защото по-голямата част от потреблението на енергия на Биткойн се случва по време на минния процес, а по-нататъшното му разпространение в системата си струва „минималната цена“ на енергията.

В същото време много фенове на Биткойн обичат да помнят доклада Galaxy Digital. В него се твърди, че минното дело консумира по-малко електричество от банковата система или добива на злато. В основата на аргумента, че системата на която е изградена световната икономика, консумира повече електроенергия.

Във въпроса за потреблението на енергия при производството на Биткойн е трудно да се направи недвусмислено заключение. Всеки оценява степента на полезност на криптовалутите по различен начин. Следователно третира по различен начин проблема с въглеродния отпечатък, който се създава. Биткойн консумира ресурси, както и почти всичко, което съставлява стойност за обществото. Практически всичко, което получаваме не идва от нищото. Единственият въпрос е дали сме готови да платим тази цена за всеки отделен случай.

Важно е обаче да се разбере, че много проблеми могат да бъдат преувеличени или въз основа на неправилни данни. Това може да направи цялостната картина драстично различна. Въпреки това, крипто общността трябва да слуша еколози, които посочват очевидния проблем на Bitcoin и други цифрови валути.

Бъдещето

Главният изпълнителен директор на MicroStrategy – Майкъл Морач се срещна сводещи миньори на биткойни в Северна Америка“. Те се споразумяха да се опитат да превърнат добива на криптовалути във възобновяеми източници. Ръководителят на Tesla и SpaceX отчетоха разговорите, като „обещаващи“. Можем само да се надяваме, че това не са просто празни думи, а е пътя по който добивът няма да е за сметка на планетата.