Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Лазерни системи за въздушна отбрана успешно бяха тества в Израел

Лазерни системи

Лазерни системи за въздушна отбрана успешно бяха тества в Израел.

Още на 9 януари 2020г. Министерството на отбраната на Израел бе обявило значителните успехи в разработването на лазерни системи и плановете му да ги използва. Тогава бе съобщено също, че проекта е разработка на Дирекцията за отбранителни изследвания и развитие (DDR&D). Задачата на разработчиците бе да създадат лазери с достатъчна мощност, за да преодолеят атмосферните смущения.

Израелските лазерни системи бяха предвидени да бъдат стационарни и мобилни и да бъдат включени в единната система за Израел, като прехващачи от по -ниско ниво. Израелското министерство на отбраната показа, че лазерните инсталации ще могат да прихващат различен вид заплахи. В това число ракети, дронове, артилерийски мини. Предвижда се те да защитават мобилни и стационарни обекти. В плановете на Министерството на отбраната на Израел е да оборудват авиацията с тези лазерни системи.

В наши дни

Израел обяви, че е първата страна в света, която е създала „работеща лазерна отбранителна система“. На 14 април 2022г. бе съобщено, че системата Light Shield е била успешно тествана.

Преживяваме исторически момент в света на въоръженията. За първи път енергийно оръжие наистина работи.

Това казва пред медиите бригаден генерал Янив Ротем, ръководител на дирекцията за разработване на оръжия към Министерството на отбраната.

Системата Light Shield е съвместна разработка на Rafael и Elbit.
Рекламен видеоклип за Light Shield

По време на тестовете системата Light Shield успешно прехваща безпилотни самолети, артилерийски мини и противотанкови ракети в „различни сценарии“. По предварителни оценки лазерната система ще започне да функционира след няколко години. Въпреки това до края на годината на границата с Газа може да бъде разположена батерия, за да се проучат нейните възможности и да се направят подобрения, ако е необходимо.

Според разработчиците лазерното прихващане е безшумно и невидимо и струва по-малко от 10 шекела (около 3,50 долара) за едно прихващане, за разлика от ракетите-прехващачи „Железен купол“, всяка от които струва около 170 000 шекела (49 000 долара).

Още интересни статии.