Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Мелници за пластмаса – решения за оптимизация на разходите

Мелници за пластмаса с плоски ножове

Мелници за пластмаса

Все по актуално е да наблюдаваме производства на продукти от полимерни суровини. Количеството отпадъци от такива производства пропорционално расте. При инжекционното формоване, когато се използват форми със студени канали, част от пластмасата неизбежно остава в шприците. В последствие този отпадък се изхвърля или се рециклира за повторна употреба. Това се случва също в производствения цикъл, когато дадено изделие е произведено с дефект. Конкуренцията на пазара за пластмасови изделия се увеличава, всяко предприятие се интересува от увеличаване на рентабилността при производството и намаляване на дела на отпадъка.

Мелници за пластмаса позволяват дадено производство да не се обръща към организации за рециклиране, а самостоятелно да преобразуват отпадъците в суровини за нови продукти. Така цялата печалба от този вид дейност остава на разположение на предприятието.

При избора на мелница за полимерни отпадъци е важно да оцените няколко основни производствени параметъра:

  • Рециклируеми количества пластмаса:

Ако производството разполага с 1-2 машини за леене под налягане с инжекционна маса от няколкостотин грама, покупката на скъпа индустриална дробилка за полимерни отпадъци е неоправдана.

  • Видът на пластмасата, която трябва да се рециклира:

Повечето трошачки са оптимизирани за специфични видове отпадъци, които от своя страна се различават с различни размери. Така изборът на трошачка до голяма степен зависи от продуктовата гама на предприятието.

На какво да обърнем внимание при избора на дробилка за полимерни отпадъци?

Когато се подбира държава и марка на производител не трябва да се фокусирате само върху минималните разходи и етикета „Произведено в Германия /Италия/ …“. Малките производители често спестяват от компоненти, така че експлоатационният живот на оборудването може да бъде доста по-малък от гаранционния. Оборудването от САЩ и ЕС често се произвежда в КНР, докато струва значително повече от подобни дробилки, които не крият китайски произход, а предлагат същите параметри.

Основният фактор, който заслужава внимание е присъствието на марката в страната в която оперира производителя. Наличието на оторизиран сервизен е сред факторите, които никога не би следвало да се подценява. Това подсигуряват гаранционните и следгаранционни мероприятия.

Важно е да се обърне внимание на характеристиките на ножовете на трошачките. Ако те използват обикновена въглеродна стомана, разходите за заточване или подмяна са неоправдани. Друг интересен момент е звукоизолацията на трошачката.  Ако производителят е спестил от дебелината на корпуса ще бъде невъзможно да бъде близо до устройството по време на работа. Свръх лекият дизайн може да бъде значителен недостатък, тъй като обикновено означава, че леглото не е много твърдо, което може да доведе до деформации при обработка на твърди видове пластмаси.

Материалът на вътрешната повърхност на бункера също е важен – той трябва да се почиства лесно, да не влиза в химическа реакция с натрошените полимери. Като правило неръждаемата стомана е оптималният материал по отношение на съотношението цена / качество.