Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Модулен телефон

Модулен телефон

Модулен телефон

Една част от смартфоните не подлежат на ремонт, дори това да е незначителна смяна на батерия, тъй като част от телефоните са капсуловани. Вие няма да сте единствени, ако се сблъскате с този проблем. Това веднага ражда идеята за интелигентно решение, което да направи телефона Ви достатъчно гъвкав пред различни ситуации. За наша радост вече съществуват проекти за модулен смартфон, като този на Project Ara.

Модулен телефон

Той най-вероятно ще се продава от тази година. На пръв поглед изглежда, като някаква играчка, но казват, че много в тази играчка е достатъчно практична за да ни привлече. „Жизненият цикъл“ на Ara-телефона е предназначен за поне 5-6 години. Това ще рече, че няма да е необходимо да сменяте телефона си на всеки две години. Достатъчно е просто да замените необходимия блок с нов.

Телефонът е платформа с безплатен хардуер и системна рамка, на която всеки потребител ще може самостоятелно, без затруднения и специални инструменти, да инсталира допълнителни модули, независимо дали е батерия, дисплей, клавиатура или нещо индивидуално, от което има нужда.

Google Ara не е първият в тази област в която превръщат смартфона в модулен телефон.

В началото на 2014 г. Dave Hackkens представи концепцията Phonebloks. Тя предизвика истински интерес сред производителите на компоненти за телефони. Модулната идея има за цел да намали нарастващия брой отпадъци от електроника. Сред другите приоритети са да се предоставят по-големи възможности за персонализиране. Не на последно място е икономическата страна, която ще намали разходите при смяната на съществуващ модул или надграждане на телефона с нови възможности.

Лесна подмяна

Богат избор на модули

Лесно сменяне на модули

Всеки разработчик от трета страна, използвайки MDK (модул за разработчици Kit), ще може да пусне модула. Някои от тях ще поддържат „гореща“ подмяна, при която няма да е нужно да изключват захранването на смартфона. Самите блокове ще бъдат прикрепени към ендоскелета с помощта на електрически постоянни магнити. Заменяемите блокове пък могат да бъдат поръчани от онлайн магазина.

Още интересни статии четете в Новини