Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Процесори Baikal в нови лаптопи до края на 2022

процесори Baikal

Процесори Baikal в нови лаптопи до края на 2022

От доста дълго време в Русия има компютри и сървъри базирани на руски процесори и се очаква да се появят модерни лаптопи с процесори руско производство. За пускане на смартфони със собствен хардуер е малко вероятно, тъй като те са „специфичен продукт“.

Новите лаптопи, базирани на байкалски процесори, ще се появят до края на 2022 година. Генералният директор на Baikal Electronics – Андрей Евдокимов говори за развитието при производството на микрочипове. Досега проектите, базирани на мобилни процесори Baikal-M, имат редица проблеми – от външния вид до живота на батерията. В същото време потребителският пазар не е сред приоритетите на разработчиците. Също така досега производството бе фокусирано главно върху държавните компании.

процесори Baikal

Андрей Евдокимов споделя, че на този етап в Русия е налице производство в съответствие с 90nm топология и че има руски разработки на 65nm. В същото време модерни процесори Baikal-M се произвеждат по поръчка в заводите на TSMC. Евдокимов продължава:

„Възможно е, разбира се, да се проектира Baikal-M под 65 nm, но тогава това ще бъде скъпо и не толкова ефективно.“

Според Евдокимов „Русия към момента сама може да си задоволи основните нужди за процесори “. В случай на възможни санкции, които ще попречат за използването на съоръженията на TSMC, резервният план позволява допълнителни алтернативи, включително в Китай в завода SMIC.

процесори Baikal

Бъдещето на процесори Baikal

Освен това през 2020 г. беше приета Националната стратегия за развитие на електронната индустрия до 2030 г. Според нея страната ще организира производството на чипове в съответствие с технологични процеси до 5 nm. Също така е разрешено закупуването на готово и вече използвано оборудване в чужбина. Основният проблем е липсата на персонал. Ако в страната има много програмисти, има по-малко специалисти за разработване на микросхеми и има „много малко“ технолози и инженери.

В момента основният приоритет на Baikal е 48-ядреният сървърен процесор Baikal-S. Пет руски компании разработват продукти въз основа на него. На първо място, компанията планира да стартира производство на Baikal-S, както и да получи поръчаните 130 000 единици мобилни Baikal-M. По-късно, през 2022 г., се планира пускането на по-достъпен мобилен Baikal-M Lite.