Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Производство на чипове – задача на атомно ниво

Производство на чипове

Производство на чипове – задача на атомно ниво

Производството на чипове е изключително сложен процес и става още по-труден всеки ден. Микрочипове, необходими за автомобили, смартфони и игрови конзоли като Xbox и Playstation.

Изобретението от преди шестдесет години, скромният чип, премина от малко изучен работен кон в мощни компютри до най-важния и скъп компонент на съвременните джаджи.

Роботизирано рамо подава силиконови пластини в машина за производство на чипове

Чиповете са съставени от 100 слоя материали. Тези слоеве образуват сложни триизмерни структури, които свързват малки транзистори. Някои от тези слоеве са с дебелина само един атом. За да се осигури такъв деликатен процес, машини, произведени от Applied Materials Inc., Lam Research Corp. и Tokyo Electron Ltd. манипулират много променливи, като температура, налягане, електрически и магнитни полета.

Една от най-трудните части на процеса е литографията. Оборудването, използвано за изгаряне на шарки върху материали, отложени върху силиций, използва светлина. Тези модели се превръщат в транзистори с течение на времето. Всичко това се случва в толкова малък мащаб, че единственият начин да го направим днес е чрез използване на ултравиолетова светлина, която обикновено съществува само естествено в космоса.

За да пресъздадат това в контролирана среда, машините ASML изстрелват разтопени капки калай с помощта на лазерен импулс. При изпаряване металът излъчва много необходимата ултравиолетова светлина. Но дори и това не е достатъчно. За фокусиране на светлината на по-фина дължина на вълната са необходими специални огледала.