Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Производство на гориво от катран и полипропилен

Производство на гориво

Производство на гориво от катран и полипропилен (PP). За такива разработки обяви ръководителят на Руската академия на науките (РАН) Александър Сергеев.

„Познаваме проблема с катрана. Имаме много тежки фракции, останали от производство на гориво и депата за отпадъци са пълни с катран. Съществуват методи с помощта на различни катализатори с които катранът да се превърне в различни продукти. Които да се използват отново за гориво. И тук беше предложена много интересна идея.“ – това обясни Сергеев.

„Можете да поставите в реактора едновременно катран, който има много въглерод и по-малко водород в молекулите си, и отпадъци, да речем, полиетилен или полипропилен, които, обратно, имат повече водород, отколкото въглерод. В реактор с определен катализатор се получава абсолютно забележителен ефект. И тези, и други отпадъци се рециклират, като добивът достига до 92%“, подчерта ръководителят на Руската академия на науките.

Той заяви, че резултатът е висококачествено гориво и същевременно се решават екологичните проблеми за двата вида отпадъци. Сега „Татнефт“ открива завод в Нижнекамск само за катран. През следващата година вече ще произвежда катран заедно с полипропилен“, казва ръководителят на Руската академия на науките. Според него това е развитието на Института по нефтохимичен синтез.

Горивото, произведено от рециклиран полипропилен, може да помогне за решаването на „проблема с пластмасата“

Струва си да се отбележи, че тази разработка може значително да помогне за решаването на проблема с продуктите за еднократна употреба, изработени от пластмаса, а именно полипропилен. Понастоящем пластмасовите отпадъци не се рециклират поради ниската рентабилност на процеса. Ако обаче при рециклирането на полипропиленови отпадъци се произвежда висококачествено гориво, рентабилността му ще се увеличи сериозно.

Именно сега този проблем е особено актуален. „Индустрията за производство на пластмаси вече беше започнала да губи позиции, тъй като много страни започнаха да забраняват използването на пластмаси за еднократна употреба. Но след това се появи пандемията COVID-19. Продуктите за еднократна употреба – от чинии и вилици до маски, ръкавици и спринцовки – веднага се оказаха много търсени.

Правителствата, които преди кризата бяха твърдо решени да изкоренят пластмасите за еднократна употреба. Те бяха принудени да си затворят очите пред експлозивното нарастване на пластмасовите отпадъци. Пазарът на пластмасови изделия за еднократна употреба нарасна с 40% по време на пандемията от коронавирус. Сега, когато пандемията е към своя край, пазарът на пластмаса ще се свие. Но боклукът, генериран през последните две години, няма да изчезне, ако не започнем активно да го рециклираме.

Още интересни статии.