Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Si+ – безопасен транспорт на водородно гориво

Si+

Si+ – безопасен транспорт на водородно гориво.

Компанията за възобновяеми енергийни източници EPRO Advance Technology (EAT) обяви голям пробив в областта на зелената водородна енергия. Със създаването на нов прах на силициева основа ще се реши проблема с транспортирането на водородно гориво. Така ще го направи безопасно и ефективно.

Прахът на силициева основа освобождава водород при смесване с вода. Усъвършенствана технология EPRO.

Водородът, като гориво е много обещаващ поради своите екологични предимства, но неговото съхранение и транспортиране са доста сложни.

EAT е разработила революционен порест силициев материал.

Известен като Si+, който е способен да генерира свръхчист водород при взаимодействие с вода. Той е компактен, здрав, лесен за транспортиране и действа, като твърдотелен материал за генериране на водород.

Процесът на генериране на водород е съвсем прост. Когато е необходим водород, достатъчно е Si+ прахът да се потопи във вода и да се разбърка. При това започва да се образува водороден газ.

Прахът работи в широк диапазон от температури на околната среда – от 0 °C до 80 °C. След протичането на реакцията остава само силициевият диоксид, който е основният компонент на пясъка. След това пясъкът може да се използва в строителството или дори за създаване на хубав плаж.

Това е първият материал за дългосрочно съхранение на енергия. Създаването му ще осигури бързото развитие на водородната енергия и ще направи значителен пробив в областта на зелената водородна енергия, превръщайки водорода от гориво на бъдещето в гориво на утрешния ден.

Si+ би могъл да позволи безопасното доставяне на водород до правилните места, като се използват съществуващата инфраструктура и транспортни системи.

EAT твърди също, че за разлика от други водородни съединения в твърдо състояние Si+ не натрупва водород, което го прави изключително безопасен в сравнение с други материали, съдържащи водород. Състои се само от силиций с металургично качество, който може да бъде получен от пясък заедно с въглероден източник, както и от рециклиран силиций от счупени или излезли от употреба слънчеви панели, повечето от които понастоящем се изхвърлят на сметището.

Това означава, че Si+ е изключително екологичен и има много нисък въглероден отпечатък.

Още интересни статии.