Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Синтетично мляко

Синтетично мляко

Синтетично мляко – новотооткритие може радикално да разтърси млечния сектор. Световната млечна промишленост се променя. Сред смущенията е конкуренцията на алтернативни храни. Те не се произвеждат с помощта на животни, включително потенциалните предизвикателства, свързани със синтетичното мляко.

Синтетичното мляко не се нуждае от крави или други животни. То може да има същия биохимичен състав, като животинското мляко, но се отглежда с помощта на нова биотехнологична техника. Тя е известна, като „прецизна ферментация„, която произвежда биомаса, отгледана от клетки.

Повече от 80 % от населението на света редовно консумира млечни продукти. Все по-често се чуват призиви да се премине от животински към по-устойчиви форми на производство на храни.

Синтетичните млека предлагат млечни продукти без опасения, като емисии на метан или хуманно отношение към животните. То трябва да преодолее много предизвикателства, за да се превърне в справедлива, устойчива и жизнеспособна алтернатива на млякото от животински произход.

Не е фантастика

Неотдавнашно изследване разгледа мегатенденциите в световния млечен сектор. Млеката на растителна основа и евентуално синтетично мляко се очертаха, като доста конкурентна алтернатива. За разлика от синтетичното месо, което трудно може да се сравни със сложността и текстурата на животинското месо, за синтетичното мляко се твърди, че има същия вкус, вид и усещане, като нормалното мляко с животински произход.

Производството на синтетично мляко не е фантастика, то вече съществува. В САЩ например компанията Perfect Day доставя белтъчини от микрофлора без животински произход. След това те се използват за производство на сладолед, протеини на прах и мляко.

В Австралия стартиращата компания Eden Brew разработва синтетично мляко в Werribee, щата Виктория. Компанията се насочва към потребителите, които са все по-загрижени за изменението на климата и по-специално за метана, отделян от млечните крави.

Според сведенията CSIRO е разработила технологията, която стои зад продукта Eden Brew. Процесът започва с дрожди и използва „прецизна ферментация“, за да произведе същите протеини, които се съдържат в кравето мляко.

CSIRO твърди, че тези протеини придават на млякото много от ключовите му свойства и допринасят за кремообразната му текстура и способността му да се пени. Към протеиновата основа се добавят минерали, захари, мазнини и аромати, за да се създаде крайният продукт.

Към нова хранителна система?

Също в Австралия компанията All G Foods този месец набра 25 млн. австралийски долара, за да ускори производството на своето синтетично мляко. В рамките на седем години компанията иска нейното синтетично мляко да бъде по-евтино от кравето.

Ако производството на синтетично мляко успее да постигне целите по отношение на разходите, потенциалът за разрушаване на млечната промишленост е голям. Това може да отклони човечеството от традиционното животновъдство към коренно различни хранителни системи.

В доклад за бъдещето на млечните продукти от 2019 г. се посочва, че до 2030 г. индустрията за прецизна ферментация в САЩ ще създаде най-малко 700 000 работни места.

И ако синтетичното мляко може да замени млечните продукти, като съставка в сектора на промишлената обработка на храни. Това може да постави значителни предизвикателства пред компаниите, които произвеждат мляко на прах за пазара на съставки.

Някои традиционни млекопреработвателни предприятия се качват на вълната.

Например австралийският млекопреработвателен кооператив Norco подкрепя проекта Eden Brew. Новозеландският млекопреработвателен кооператив Fonterra миналата седмица обяви създаването на съвместно предприятие. То ще разработва и комерсиализира производни от ферментация протеини със свойства, подобни на млечните“.

Синтетично мляко: суроватката напред?

Индустрията за производство на синтетични млека трябва да се разрасне експоненциално. Преди да се превърне в значителна заплаха за млечните продукти от животински произход. Това ще изисква много капитал и инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Това и нова производствена инфраструктура, като ферментационни резервоари и биореактори.

Производството на конвенционално животинско мляко в глобалния юг вече надхвърля това в глобалния север. Главно поради бързия растеж в Азия. Със сигурност традиционната млечна промишленост няма да изчезне скоро.

Синтетичното мляко не е панацея. Технологията има огромен потенциал за околната среда и хуманното отношение към животните, но тя е свързана с предизвикателства и потенциални недостатъци.

Например алтернативните протеини не оспорват непременно корпоратизацията или хомогенизацията на традиционното индустриално земеделие. Това означава, че големите производители на синтетично мляко могат да изтласкат нискотехнологичните или дребномащабните млечни – и алтернативни млечни – системи.

Нещо повече, синтетичното мляко може допълнително да измести много хора от световния млечен сектор. Ако например традиционните млекопреработвателни кооперативи в Австралия и Нова Зеландия се насочват към синтетичното мляко, къде остават млекопроизводителите?

Тъй като синтетичното мляко ще набира популярност през следващите години, трябва да се предпазим от възпроизвеждане на съществуващите неравенства в настоящата хранителна система.

А традиционният млечен сектор трябва да признае, че се намира на прага на решаваща промяна. Пред лицето на многобройните заплахи той трябва да максимизира социалните ползи от млечните продукти от животински произход и да сведе до минимум приноса им за изменението на климата.

Още интересни статии .