Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Свържи се с Wi-Fi

Свържи се с Wi-Fi

Свържи се с Wi-Fi

Обикновена вечер. Връщате се у дома, сваляте маската, измивате старателно ръцете си. Настанявате се удобно и включвате любимото си телевизионно предаване или подкаст за да си отпочинете добре. Натиснете големия бутон за възпроизвеждане и … нищо не се случва. Напредъкът на зареждането преминава през екрана, но нищо не се променя и всички чакате, чакате и чакате …

Олюлявайки се на вълните

Позната ситуация, нали? На парти, в кафенета, дори у дома има кътчета с така нареченото радиомълчание. Има ли начин безжичната Wi-Fi  връзка да се разпространи в целия апартамент? Така че филмите с ултра високо качество да могат да се възпроизвеждат еднакво добре във всеки ъгъл. Разбира се това да се случва докато Windows се актуализира, iPhone се синхронизира и PlayStation изтегля следващия хит на играта?

Да, има!

На първо място, трябва да се обърнете към същността на Wi-Fi. Това е името на безжичен стандарт, базиран на явлението електромагнитни вълни. Радио вълните в миналото и в наши дни се използва широко в различни технологии за пренос на информация. Такива са радарите, GSM комуникации, FM / AM, Wi-Fi и други.

Основните характеристики на вълната са нейната честота и дължина. Колкото по-къса е дължината на вълната, толкова по-висока е нейната проникваща способност, но толкова по-бързо се разпада. Ултра дългите вълни проникват много слабо в препятствията, но могат да се огънат около тях. Тези вълни се използват за радари отвъд хоризонта. Казано по опростено първата стъпка към непрекъснат сигнал е да ограничат препятствия между Wi-Fi рутера и крайното устройство.

Мощността на рутера

Колкото по-висока е тя, толкова по-добре се приема сигнала. Максимално допустимият коефициент на усилване на сигнала в жилищни помещения е до 5 dB. Постоянното излагане на мощно електромагнитно поле над нормите може да причини блокиране на клетъчните мембрани. Използването на устройства извън утвърдените стандарти се осъществява, чрез специално разрешение за ползване. Обикновените рутери са в стандартите и се считат за безопасни. Голямата мощност не винаги означава, че се постига нужната производителност. При максимална мощност крайното утройство може да бъде „задръстено“ и буквално да не може да приема нищо. Това е като много мощни високоговорители – звукът е толкова силен, че ушите ви не могат да се справят и не можете да разберете дали има нещо полезно. Въпреки, че можете да чуете перфектно. Така че не трябва да разчитате само на мощността.

Домашният Wi-Fi работи при 2,4 GHz (802,11 b / g / n) или 5 GHz (802,11 n / ac / ax). Разпространението на 5 GHz Wi-Fi не е повсеместно предвид големия брой по-стари устройства и производствени процеси, така че пазарът все още е пълен с приспособления, работещи на 2,4 GHz. Знаете ли какво още работи на тази честота? Много Bluetooth устройства, някои безжични телефони и микровълнови фурни. Да, микровълните, които загряват охладен бургер при 2,45 GHz, могат да попречат на разпространението на сигнала. Това е странната връзка между пуканките в микровълновата и невъзможността да изтеглите нов епизод от поредицата. Това не е конспирация на тайните служби, просто сменете микровълновата.

Деактивирайте ненужното, за да подобрите необходимото

Ако сигналът е слаб обърнете внимание и на настройките в рутера. 802.11 b / g / n се отнася за 2,4 GHz Wi-Fi и работи с 11 канала. Всеки канал е вашият път към Интернет. В една жилищна сграда тези канали ще бъдат различно натоварени и ще е най-удачно да  използвате, този който е най-малко натоварен. Други важни моменти в 2,4 GHz Wi-Fi са да елиминирате старите стандарти b и g. Освен, ако ползвано от Вас крайно устройство не работи само в тях. В допълнение, скоростта на връзката винаги се определя от най-бавния потребител и като изключите старите устройства. Може би това е максимумът, който може да бъде изцеден от 2,4 GHz.

Преминавайки към 5GHz Wi-Fi, това е още по-лесно. Засега малък брой устройствата поддържат този стандарт, тъй като се смята, че е той е още нов. Този стандарт има 23 канала, а не 11, така че би трябвало да е много по-лесно да изберете свободен. Поддържаната висока скорост от 1300 Mbps срещу 600 Mbps за 2,4 GHz в най-добрия случай не поставя под въпрос какво да избереш. Най-добра е комбинацията от двата стандарта, като се ползват високите скорости на 5 GHz и доброто покритие на 2,4 GHz. Както се казва, една Wi-Fi честота е добра, а две е по-добре.

Време за надстройка

Ако след тези настройки Wi-Fi не покрива очакванията ви, значи е дошло време да обновите борудването. Можете да използвате WiFi Repeater за усилване на сигнала. Ретранслатори, които обикновено са много компактни или от други рутери, които имат тази функция. Ако вашият основен рутер работи в две ленти едновременно, тогава ретранслаторът трябва да поддържа и двете. Тази система има един малък недостатък. Всъщност имате две различни мрежи, въпреки че няма да ги видите в списъка с мрежи и устройството ще се свърже отново към източника с най-добър сигнал.

Струва си да се обърне внимание на рутери с поддръжка на MU-MIMO. Тази технология позволява едновременна обработка на сигнали от двама потребители. В конвенционален рутер всички клиенти са на опашка за възможността да получават или изпращат данни, но тъй като скоростта на хардуера на рутера е много висока, смятаме, че всички устройства работят паралелно. MU-MIMO позволява две приспособления да работят наистина паралелно. Това ще бъде забележимо, ако се опитате да гледате видеоклипове с много висока разделителна способност и в същото време да играете динамична модерна игра онлайн. Най-вероятно някой от потребителите понякога ще има проблеми. И всички останали устройства ще трябва да се задоволят с остатъци. MU-MIMO ще разтовари опашката и устройствата ще работят по-стабилно.

Wi-Fi отдавна е предпоставка за комфорт, наред с електричеството и течащата вода. Кабелният интернет е специфично нещо, полезно в ограничени ситуации, когато се изисква абсолютна приемственост или ваш собствен специален канал. Wi-Fi е почти напълно достатъчен за гледане на филми или конферентна връзка от дома.

Още интересни статии четете в Новини