Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Технологии за 2022 година

технологии

Технологии за 2022 година и какво ноу-хау може да очакваме в близко бъдеще?

Соларно геоинженерство

Ако светът става твърде горещ, защо да не му дадем малко сянка? Известно е, че прахът и пепелта, изхвърляни от вулканите в горните слоеве на атмосферата, имат охлаждащ ефект. Например изригването на вулкана Пинатубо през 1991 година охлади Земята с цели 0,5°C за следващите 4 години. Соларното геоинженерство се явява контрол върху дейността на слънцето върху Земята.

Разбира се това са доста противоречиви технологии и въпросът остава отворен дали те ще проработят? Как това ще се отрази върху валежите и метеорологичните условия? Ще подкопае ли това усилията за намаляване на емисиите от парникови газове? Опитите за тестове на тази концепция получава ожесточена съпротива от страна на политици и екоактивисти. Въпреки това, през 2022 година група учени от Харвардския университет се очаква да проведат експеримент, наречен SCOPEX. В рамките на него се предвижда изследване с балон в стратосферата. Той трябва да освободи 2 килограма реакционен материал (вероятно калциев карбонат). След това ще се измери неговата дисперсия, реакция и способност да блокира слънчевата радиация.

Поддръжниците на идеята твърдят, че тази технология е важна. Тя ще спести време до по мащабното прилагане на мерки свързани с намаляването на вредните емисии. Учени от Харвард са създали независима консултативна група, която да разгледа моралните и политически аспекти на тази технология. Независимо дали този тест ще бъде успешен със сигурност ще видим ожесточени спорове.

термопомпи

Термопомпи

Поддържането на температурата в сградите през зимата представлява около една четвърт от световното потребление на енергия. В повечето случаи това отопление се осигурява чрез изгаряне на въглища, газ или нефт. Ако светът иска да постигне целите си за климата, тези тенденция трябва да бъде обърната. Най-обещаващата алтернатива е използването на термопомпи – тоест, хладилници, които работят в обратна посока.

Експертите оценяват потенциалната им енергоефективност, тъй като те просто преместват вече горещия въздух. За всеки киловат електроенергия термопомпите могат да отделят 3 kW топлина. Това ги прави по енергоефективни за работа от електрическите радиатори. И ако включите такава термопомпа в обратен режим, това ще помогне за охлаждането на стаята.

Базирана в Сан Франциско, Gradient е една от няколкото компании за термопомпи, които осигуряват както отопление, така и охлаждане на помещения. Дисагите му с нисък профил (като на мотоциклети) могат да се монтират на прозорец като много съществуващи климатици. Те ще бъдат пуснати в продажба през 2022 г.

Самолети на водород

Електрификацията на автомобилния транспорт е едно нещо. Електрификацията на самолетите е съвсем различно. Съществуващите електрически батерии са подходящи само за малки самолети и са достатъчни само за кратки полети. Но може би е по-ефективно да се произвежда електричество с водородни горивни клетки, които отделят само вода като отпадъци? Сред пътническите самолети, които трябва да преминат тестове с водородни горивни клетки през 2022 г., може да се открои например двуместен самолет, построен в Делфтския технологичен университет в Холандия. Базираната в Калифорния ZeroAvia скоро ще бъде готова да завърши тестовете на 20-местен самолет и планира да подготви водородна електроцентрала за държавно сертифициране до края на годината. Друга компания от Калифорния – Universal Hydrogen – ще проведе първите полетни тестове на своя 40-местен самолет през септември 2022 г.

Директно улавяне на въглерода от въздуха

Директно улавяне на въглерода от въздуха

Въглеродният диоксид в атмосферата предизвиква глобално затопляне. Защо не го изсмучете със специални машини? Няколко стартиращи фирми разработват технология за директно улавяне на въглерод от въздуха (DAC). През 2022 г.канадската компания Carbon Engineering ще започне изграждането на най-големия завод за преработка в света, базиран на DAC в Тексас. Очаква се тя да може да улови до 1 милион тона CO2 годишно. Швейцарската фирма ClimeWorks през 2021 г.откри завод DAC в Исландия – в него уловеният CO2 е „погребан“ под земята под формата на минерал, до 4000 тона годишно. Американската фирма Global Thermostat има две подобни пилотни фабрики. Технологията DAC може да играе критична роля в борбата с рязкото изменение на климата. В момента има състезание за намаляване на разходите и мащабиране на тази технология.

Вертикално земеделие

С високи темпове се развива нов вид земеделие. Във вертикални ферми растенията се отглеждат на тави, подредени един върху друг в затворена контролирана среда. Ефективното LED осветление е намалило процеса на отглеждане, въпреки че разходите за електроенергия все още са основен проблем. Вертикалните ферми могат да бъдат разположени в непосредствена близост до потенциални крайни потребители, което намалява транспортните разходи и нивата на генерираните емисии. Използването на вода е сведено до минимум и растенията са защитени от насекоми и паразити, така че няма нужда от пестициди.

Във Великобритания Jones Food Company ще открие през 2022 г. най-голямата вертикална ферма в света с площ от 13 750 квадратни метра. Американската фирма AeroFarms ще отвори най-голямата си вертикална ферма в Даневил, Вирджиния. Други фирми също планират да се разширят. Nordic Harvest ще разшири площадката си близо до Копенхаген и ще построи нова в Стокхолм. Компанията Plenty от Калифорния ще открие нова закрита ферма близо до Лос Анджелис. Вертикалните ферми отглеждат предимно ценни листни зеленчуци и зеленчуци, но някои фирми също отглеждат домати, чушки и плодове. Сега предизвикателството е да се затегнат икономическите показатели.

Ветроходни контейнеровози

Корабите произвеждат 3% от всички емисии на парникови газове. Изгореното морско котелно гориво – мръсната дизелова утайка-също допринася за образуването на киселинен дъжд. В ерата на ветроходството нямаше такъв проблем – затова платната се връщат в по-високотехнологична форма, за да се намалят разходите и емисиите.

През 2022 г. компанията Michelin от Франция ще оборудва товарния кораб с надуваемо платно. Очаква се това да намали разхода на гориво с 20%. MOL – японска корабоплавателна компания-планира да инсталира телескопично твърдо платно на кораба през август 2022 г. Италианският Naos Design планира да оборудва осем кораба с въртящи се и сгъваеми твърди „крила“. Има и други подобни концепции: хвърчила, „засмукващи крила“ (в тях се помещават Вентилатори) и гигантски въртящи се цилиндри, наречени ротори на Flettner. Според Международната асоциация на ветроходните кораби, до края на 2022 г. броят на големите товарни кораби с някаква форма на платно ще се увеличи четири пъти – до 40 единици. Ако Европейският съюз, както е планирано, включи корабоплаването в схемата си за търговия с квоти за въглеродни емисии през 2022 г., Това ще даде допълнителен тласък на тези необичайни технологии.

VR тренировка

Повечето хора тренират по-малко, отколкото трябва. Мнозина биха искали, но им липсва мотивация. Слушалките за виртуална реалност (VR) позволяват на хората да играят игри и да изгарят калории в процеса, докато удрят и нарязват летящи предмети или клякат и избягват различни препятствия. VR тренировките придобиха популярност по време на пандемия, когато традиционните фитнес зали бяха затворени и бяха пуснати мощни слушалки Oculus Quest 2. През 2022 г.Тя ще има усъвършенстван модел и нови фитнес функции. В Европа се планира пускането на популярното приложение за виртуални тренировки Supernatural, досега достъпно само в Северна Америка. Може ли приложението убиец за Виртуална Реалност да замени истинското физическо обучение?

Ваксини срещу ХИВ и малария

Впечатляващият успех на ваксините, базирани на Messenger-RNA (mRNA) срещу коронавируса, бележи златната ера на разработването на иновативни ваксини. Moderna разработва ваксина срещу ХИВ въз основа на същата мРНК технология, използвана в нейната високоефективна коронавирусна ваксина. Тя започна първични клинични проучвания през 2021 г. Предварителните резултати се очаква да бъдат получени през 2022 г. Компанията BioNTech, която разработи друга ваксина срещу коронавирус заедно с Pfizer, работи върху mRNA ваксина срещу малария. Клиничните изпитвания се очаква да започнат през 2022 г. Традиционните ваксини срещу ХИВ и малария (т.е. не мРНК), разработени в Оксфордския университет, също могат да покажат доста висока ефективност.

3D печат за костни импланти

В продължение на години изследователите разработват методи за създаване на изкуствени органи чрез 3D принтиране на биологични материали. Крайната цел е да можем да вземем няколко клетки от пациента и да създадем напълно функционални органи за трансплантация. По този начин ще се отървем от дългите списъци с чакащи, тестовете за адаптивност и риска от отхвърляне.

За принтиране на пълния набор от органи на тялото все още не може да се говори. Но костите са по-малко сложни за „производство“. Двете стартиращи компании Particle3d и Adam се надяват, че до 2022 г. ще могат да 3D принтират  цялата костна система на човека. И двете фирми използват калциеви минерали за принтирането на кости, които се изработват по поръчка на базата на компютърна томография на пациентите. Проучванията на Particle3d върху прасета и мишки показват, че костният мозък и кръвоносните съдове са се превърнали в пълноценни импланти в рамките на осем седмици. Адам твърди, че неговите импланти, отпечатани на 3D принтер, стимулират естествения растеж на костите и постепенно се разлагат, като в крайна сметка се заменят с костната тъкан на пациента. Изследователите казват, че ако всичко върви добре следва 3D принтиране на кръвоносни съдове и сърдечните клапи.

Летящи електрически таксита

Дълго време се смяташе, че летящите таксита – електрически VTOL (превозни средства с вертикално излитане и кацане) – са били обект на научна фантастика. Но постепенно и тази технология става част от сериозна индустрия. Няколко компании по света ще засилят тестовите полети през 2022 г.с цел да сертифицират самолетите си за търговска употреба през следващата година или две. Joby Aviation, базирана в Калифорния, планира да построи повече от дузина от петте си автомобила с обхват от 240 километра. Volocopter от Германия очаква да действа като Оператор на въздушни таксита на Олимпийските игри през 2024 г.в Париж. Сред другите компании кандидати са eHang, Lilium и Vertical Aerospace. Така че внимавайте за небето!

Космически туризъм

След 2021-изключителна година за космическия туризъм, когато няколко милиардери изведоха търговски пътници в космоса наведнъж – за 2022 г.има големи надежди. Virgin Galactic на сър Ричард Брансън през юли изпревари Blue Origin на Джеф Безос. Тогава и двамата милиардери извършиха на космическите си кораби суборбитални полети. През септември компанията на Илон Мъск SpaceX изпрати четирима пътници на многодневен орбитален круиз около Земята.

И трите компании се надяват през 2022 г.да привлекат още повече туристи. Това ще бъде първата година, в която повече цивилни пътници ще пътуват в космоса, отколкото държавни служители (т.е. Професионални астронавти). Virgin Galactic обаче изпрати своя кораб за модернизация, за да го направи по-здрав и по-безопасен. Очаква се той да може да лети отново не по-рано от втората половина на 2022 г., а редовните търговски полети ще започнат през четвъртото тримесечие. Blue Origin планира повече полети, но не съобщи кога и колко. Що се отнася до SpaceX, тя сключи договор за изпращане на туристи до Международната космическа станция. Какво следва? Луна.

Доставки с дрон

Мащабирането на тази технология отне повече време, отколкото първоначално беше планирано. Но новите правила и регулации, които влязоха в сила през 2021 г., ще помогнат на дроните да „наберат височина“ през 2022 г. Мана, Ирландско стартиране, което доставя книги, храна и лекарства в окръг Голуей, планира да разшири услугите си в Ирландия и Великобритания. Wing, дъщерно дружество на Google, извършва тестови доставки в Америка, Австралия и Финландия и ще разшири услугата си за доставка от търговски центрове до дома, която стартира в края на 2021 г. Българският стартиращ Dronamics ще започне да използва крилати дронове за превоз на товари между 39 европейски летища. Възниква въпросът: ще се увеличи или намали скоростта на доставка на товари за сметка на безпилотни самолети?

Тихи свръхзвукови самолети

В продължение на половин век учените се чудеха дали промените във формата на свръхзвуковия самолет могат да намалят интензивността на свръхзвуковия си Памук? Само наскоро увеличената мощност на съвременните компютри позволи изграждането на модела, необходим за практическо тестване на теоретичните начини за намаляване на нивата на шума на такива самолети.

През 2022 година въздухоплавателното x-59 Quesst от НАСА (съкратено от Quiet Supersonic Technology – технология тихи свръхзвукови полети) ще направи първия си изпитателен полет. Това, което е особено важно, е, че този тест ще се проведе над сушата, по-специално в военновъздушната база Едуардс в Калифорния. Concorde („Конкорд“) е първият и единствен в света търговски свръхзвуков самолет, който не може да лети по-бързо от звука, когато лети над сушата (поради регулаторни ограничения). Свръхзвуковият Памук от x-59 се очаква да бъде само една осма от звука, произвеждан от Concorde. При ниво от 75 възприемани децибела, това би било еквивалентно на далечен звук от гръмотевична буря. Ако технологията работи, НАСА се надява, че регулаторните органи ще премахнат забраната за свръхзвукови полети над сушата, като по този начин ще отворят нова ера на търговски полети.

3D печат на къщи

Архитектите често използват 3D печат, за да създават мащабни модели на сгради. Но тази технология може да бъде мащабирана и използвана за създаване на истинска сграда. Материалите се изхвърлят от дюзата под формата на пяна, която след това се втвърдява. Къщата се отпечатва слой по слой-или напълно и веднага на място, или като няколко части във фабриката, които се транспортират до строителната площадка и се сглобяват там.

През 2022 г.Mighty Buildings, базирана в Калифорния, ще завърши изграждането (или 3D отпечатването) на 15 екологични къщи на Rancho Mirage. Базираната в Тексас Icon планира да започне изграждането на цял квартал от 100 3D отпечатани къщи близо до Остин, което ще бъде най-големият проект по рода си.

Технологии за сън

В Силиконовата долина това се превърна в лудост. Максималната производителност по време на работното време и по време на събуждането се оказа недостатъчна за някого, а компютърните маниаци сега също се занимават с оптимизиране на съня си, като използват редица технологии за това. Сред тях са пръстени и ленти за глава, които записват и проследяват качеството на съня; успокояващи звукови устройства; Устройства за отопление и охлаждане на матраци и интелигентни будилници, които ще се събудят в най-подходящия момент. Google пусна нощна таблетка с функция за проследяване на съня през 2021 година. Очаква се Amazon да последва примера си през 2022 г. Звучи налудничаво. Но доста често лошият сън е свързан с болести – от сърдечни заболявания до затлъстяване. Остава ни да наблюдаваме развиващата се технология, защото има причина да се каже, че това, което Силициевата долина прави днес, останалата част от света ще направи утре.

Индивидуализирано хранене

Диетите не работят. Има нарастващи научни доказателства, че метаболизмът на всеки човек е уникален и изборът на храна също трябва да бъде уникален. И тук на сцената излиза индивидуализированное хранене: приложения, които съобщават на потребителя, че и когато има, въз основа на алгоритми за машинно обучение, на анализи на кръв и микробиома на червата, на данни за факторите на начина на живот и за нивото на захар в кръвта, отслеживаемом с помощта на устройства с размер на монета, крепящихся на кожата. След успешните стартирания в Америка, компаниите, специализирани в индивидуализираното хранене, ще търсят други пазари през 2022 г. Някои също ще търсят регулаторно одобрение за лечение на заболявания като диабет и мигрена.

Преносими здравни тракери

Преносими здравни тракери

Все по често наблюдава тенденцията за отдалечен медицински съвет. Това може да промени перспективите за носене на здравни тракери като Fitbit или Apple Watch. В днешно време те се използват най-вече като фитнес-тракери за измерване на изминати стъпки, скорост на бягане и плуване, честотата на пулса по време на тренировка и т.н. Но границата между потребителски и медицински използването на такива устройства сега се износва, както казват анализатори от консултантската компания Gartner.

Умните часовници вече са „научили“ да измерват насищането на кръвта с кислород, да извършват ЕКГ и да определят предсърдното мъждене. Следващата версия на Apple Watch, чието пускане е насрочено за 2022 г., може да включва нови сензори, способни да измерват нивата на глюкозата и алкохола в кръвта, както и кръвното налягане и телесната температура. Rockley Photonics, компания за сензорни технологии, нарича своята система „клиника на китката“. Все още може да отнеме известно време, за да се получи регулаторно хармонизиране на тези технологии, но междувременно лекарите, а не само потребителите, ще обръщат все по-голямо внимание на данните от преносимите устройства.

Метавселена

Метавселена

Думата “ метавселена „е използвана за първи път през 1992 г.от Нийл Стивънсън в романа му“Снежна катастрофа“. Той обозначава виртуален свят, достъпен чрез специални очила, където хората могат да се срещнат, да флиртуват, да играят игри, да купуват и продават неща и др. През 2022 г.терминът започва да се отнася до някаква комбинация от видеоигри, социални медии и развлечения, насочени към създаване на нови вълнуващи преживявания, като „плуване“ на визуализирани вълни от любима песен на онлайн Концерт. Игри като Minecraft, Roblox и Fortnite са всички стъпки към появата на нова среда. Компанията-майка Facebook се преименува на мета, за да се възползва от бизнес възможността и да отклони вниманието от проблемите си.

Квантово изчисление

Една стара идея съществувала до този момент само на университетско ниво. От 90-те години това се превърна в състезание между правителства, технологични гиганти и стартъпи. Използването на противоречиви свойства на квантовата физика за създаване на нов тип облаци. В някои видове математика квантовият компютър може да надмине всяка (дори и най-модерната и усъвършенствана) неквантова машина. Защото извършва бързи изчисления, използвани в криптографията, химията и финансите.

Но кога ще се очаква това да се случи? Един показател за възможностите на квантовия компютър е броят на qubits (квантови битове). Един китайски екип построи компютър на 66 qubits. Американската компания IBM се надява да пусне компютър с капацитет 433 qubits през 2022 г. и 1000 qubits до 2023 г. Но съществуващите машини имат един фатален недостатък. Тънките квантови състояния, от които зависят, се държат само за части от секундата. Ще отнеме години, за да се реши този проблем. Но ако дотогава е възможно да се извлече практическа полза от вече съществуващите машини, квантовото изчисление може да стане търговска реалност много по-рано от очакваното.

технологии за виртуални инфлуенсъри

Виртуални инфлуенсъри (лидери на мнение)

За разлика от реалния човек, виртуалният инфлуенсър никога няма да закъснее за фотосесия, няма да се напие на парти и няма да остарее. Това е така, защото виртуалните лидери на мнение са компютърни герои, които популяризират стоки в Instagram, Facebook и TikTok.

Най-известният такъв инфлуенсър е Микела Суза или „Лил Микела“ (Lil Miquela), виртуална 19-годишна американка от бразилски произход с 3 милиона последователи на Instagram. Очаква се през 2022 г. да бъдат изразходвани 15 млрд. Aya Stellar – междузвезден пътешественик, създаден от маркетинговата агенция Cosmiq Universe – ще „кацне“ на Земята през февруари следващата година. Тя вече пусна първата песен в YouTube.

Мозъчни интерфейси

През април 2021 г. предприемача Илон Мъск развълнувано съобщи в Twetter, че маймуна макак телепатично играе видео игра, използвайки мозъчен чип. Неговата компания Neuralink имплантира два комплекта малки електроди в мозъка на маймуната. Сигналите от тези електроди, предавани безжично и след това декодирани от компютър, стоящ наблизо. Това позволи на маймуната да играе на играта използвайки само силата на мисълта.

През 2022г. Neuralink се надява да тества устройството си върху хора. Така компанията ще позволи на парализирани хора да използват този вид технологии за работа с компютър. Друга фирма, Synchron, вече е получила одобрението на американските регулаторни органи за започване на тестове на подобно устройство върху хора. Чрез нейните технологии и с „минимално инвазивна“ нервна протеза се вкарва в мозъка през кръвоносните съдове на шията. Освен че помага на парализираните хора, Synchron разглежда и други възможности за прилагане на своите технологии. Например за диагностицирате и лечение на заболявания на нервната система (епилепсия, депресия и хипертония).

Изкуствено месо и риба

Уинстън Чърчил разглежда абсурда от това да се отглежда цяло пиле единствено заради неговите гърди или крила. Близо век по-късно около 70 компании започнаха да „отглеждат“ месо в биореактори. Клетките, взети от животни, без да причиняват вреда, се хранят със „супи“, богати на протеини, захари, мазнини, витамини и минерали. През 2020 г.  стартъпа Eat Just от Сан Франциско за производство на изкуствено месо, стана първата компания, сертифицирана да продава продуктите си в Сингапур.

Очаква се през 2022г. да се присъединят още няколко фирми. През следващата година израелския стартъп SuperMeat очаква да получи разрешение за търговска продажба на култивирани пилешки котлети. Предвижда се цената им да е от $10 на брой. Според компанията, през 2018г. цената на един такъв котлета е 2500 долара. Базираната в Калифорния Finless Foods се надява да получи разрешение за продажба на отглеждана синя риба тон. Те предвиждат тяхната продукция да се търгува на цена от 440 долара на килограм. Те дават за сравнение, че естествената продукция се е търгувала по 660 000 долара през 2017 г. В момента се разработват технологии за отглеждане на бекон, пуйка и друго култивирано месо. Скоро и любителите на пържоли, озадачени от екологичните проблеми, също ще могат да допринесат, без да се отказват от любимото си ястие.