Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Турски безпилотни самолети за Украинската армия

Турски безпилотни самолети

Турски безпилотни самолети за Украинската армия.

Въоръжените сили на Украйна ще получат нови ударни дронове. Украинският президент Петро Порошенко съобщи на официалната си страница във Facebook, че Ukrspetseksport и турската компания Baykar Makina са подписали договор за доставка на дронове.

Украинската армия ще получи шест турски безпилотни самолети Bayraktar TB2. Условията на сделката обаче все още не са оповестени. Според украинския президент споразумението е „част от мерките за разширяване на военното и техническото сътрудничество между Украйна и Турция. То е в пълно съответствие със стратегическия курс на Украйна към НАТО, неговите стандарти и отворения световен пазар на оръжия.

Bayraktar TB2 е щурмови БПЛА със среден обсег на действие, проектиран и произведен от турската компания Baykar Technology. Разработването на дрона започва през 2007 г., а две години по-късно той извършва първия си полет. През 2014 г. разработчиците демонстрират окончателната версия на турската армия, а през март 2016 г. Bayraktar TB2 е официално приет от турската армия.

Bayraktar TB2 може да се издигне на височина над 7300 метра и да остане във въздуха до 24 часа. Машината може да лети на разстояние до 150 км от станцията за управление. Работи в два режима – дистанционно управление или автоматичен режим, включително самостоятелно излитане и кацане. Максималната скорост на дрона е 250 км/ч, а крейсерската скорост е 130 км/ч.

Дължината на дрона е 6,5 м, а размахът на крилата му е 12 м. Максималното тегло при излитане на дрона е 650 кг, а полезният товар – 55 кг. Дронът е оборудван с различни камери и системи за наблюдение, което му позволява да се използва за разузнавателни цели. Bayraktar TB2 може да носи и управляеми бомби и ракети с лазерно насочване.

Още интересни статии.