Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Учени от Израел овладяват стареенето

Учени от Израел овладяват стареенето

Учени от Израел овладяват стареенето, като спрат необратимия процес в частите на тялото, за които се смята, че са отговорни за влошеното и лошото здраве, което настъпва с възрастта.

С напредването на възрастта защитните капачки в краищата на хромозомите, наречени теломери, се скъсяват, което води до увреждане на ДНК и спиране на репликацията на клетките. В същото време в организма се натрупват стареещи клетки-зомбита, които възпрепятстват регенерацията.

Участниците в теста са поставени в многосъдови камери за HBOT за 90 минути пет дни в седмицата в продължение на три месеца.

Скъсяването на теломерите – крайните части на ДНК в края на хромозомите.

Това е една от основните причини за ограничаване на клетъчното делене и клетъчното стареене. Увеличаването на дължината на теломерите и премахването на стареещите клетки е в центъра на много изследвания за борба със стареенето. Именно за тези области се разработват лекарства.

Учени от университета в Тел Авив са доказали, че подаването на чист кислород на възрастни хора в барокова камера увеличава дължината на теломерите им с 20 % – нещо, което не е правено досега.

Според учени от Израел увеличението може да означава, че теломерите на участниците в теста са дълги, колкото са били преди 25 години.

теломери

Терапията също така намалява броя на стареещите клетки с 37%,

което позволява на новите здрави клетки да растат. Проучванията върху животни показват, че премахването на стареещите клетки удължава оставащия живот с повече от една трета.

„Тъй като скъсяването на теломерите се смята за „Свещения Граал“ в биологията на стареенето. Много фармакологични и екологични интервенции се проучват широко с надеждата да направят възможно удължаването на теломерите“. Това казва професор Шай Ефрати от Медицинския факултет и Училището по невробиология към Университета Сагол в Тел Авив.

Значителното увеличение на дължината на теломерите, показано по време на и след тези уникални протоколи, дава на научната общност нова основа за разбирането, че стареенето наистина може да бъде обърнато на основно клетъчно-биологично ниво.

Много учени вече смятат, че самото стареене е причина за сериозни заболявания. В това число Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.

Известно е също така, че затлъстяването, тютюнопушенето, липсата на физически упражнения, недостигът на витамини и възпаленията могат да ускорят скъсяването на теломерите. Това доказва голямото им влияние върху дълголетието.

Микрофотография на човешки хромозоми с жълто багрило, маркиращо местоположението на теломерите.

В проучването са участвали 35 здрави възрастни на възраст 64 и повече години. Най-важното е, че не са променяли начина си на живот, не са спазвали диети и не са приемали лекарства. Всеки пациент е поставен в камера под налягане пет дни в седмицата в продължение на три месеца за 90 минути. През това време субектът диша 100% кислород през маска.

Камерата под налягане позволява на повече кислород да се разтвори в тъканите и симулира състояние на „хипоксия“. Това е състояние липса на кислород, за което е известно, че има регенеративен ефект.

Предишни тестове са показали, че здравословното хранене може да запази дължината на теломерите. А високоинтензивните упражнения в продължение на шест месеца удължават теломерите с до 5%.

Израелският екип вече е доказал,

че терапията с кислород под налягане може да подобри влошаването на когнитивните способности.

„Досега е доказано, че интервенции, като промяна в начина на живот и интензивни физически упражнения имат известен възпиращ ефект върху очакваното скъсяване на теломерите“. Това казва д-р Амир Хадани, главен медицински изследовател в Центъра за хипербарна медицина и изследвания Sagol.

„Забележителното в нашето проучване е, че само за три месеца терапия успяхме да постигнем такова значително удължаване на теломерите. Темп с много по-голям от всяка друга налична в момента интервенция или промяна в начина на живот.“

„С това новаторско проучване отворихме вратата за по-нататъшни изследвания на дългосрочните клетъчни ефекти на терапиите, целящи да обърнат процеса на стареене. След като посветихме изследването си на ефекта му върху мозъчната функция и свързания с възрастта когнитивен упадък. За първи път открихме биологични ефекти на клетъчно ниво при здрави хора в напреднала възраст.“

Още интересни статии може да разгледате тук