Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Спътник Sich-2-30 не комуникира

Спътник Sich-2-30

Спътник Sich-2-30 все още не е идентифициран. Има съобщения, че няма никаква връзка със сателита или тя изобщо липсва.

На 13 януари 2022 г. Украйна изстрелва спътник Sich-2-30 за първи път от 10 години насам. Той е изстрелян в космоса от ракета Falcon 9 на компанията Space X на Илон Мъск в рамките на мисията Transporter-3. На борда на ракетата се намират общо 105 космически апарата.

Sich-2-30, предназначен да прави цифрови снимки на земната повърхност във видимата и близката инфрачервена област. Той успешно се отдели от горната степен на ракетата и навлезе в целевата орбита. В 18:52 ч. на 13 януари спътникът се отделя от ракетата на височина 548 км и със скорост 27 567 км/ч над северния край на Гренландия. Около 21:00 ч. на 13 януари спътникът предава първата си информация по време на изстрелването. На деветия ден спътникът трябваше да предаде първото си тестово изображение.

Андрий Колесник е независим космически експерт,

бивш съветник на свободна практика на ръководителя на Държавната космическа агенция, пише на страницата си във Facebook. Няма „стабилна или никаква връзка“ със спътника Sich-2-30.

Според експерта украинският спътник все още не е идентифициран, въпреки че по силата на споразумението между Украйна и САЩ, подписано през август 2021 г., държавите би трябвало вече да са го включили в базата данни. Той е достъпен на сайта Space-Track.org, където космическите апарати автоматично получават номер, чрез който по-късно се идентифицират. Идентификацията се извършва с помощта на собственика на космическия кораб, ако собственикът иска да разкрие траекторията на полета или като част от споразумения, както в случая е със Sich-2-30.

Всички орбитални обекти се наблюдават от американската космическа контролна ескадрила 188. Наред с другото, за да се осигури „непрекъснато, всеобхватно и дори приложимо разбиране на космическата ситуация“, отбелязва експертът. Към 14:00 ч. на 24 януари са идентифицирани 55 от 105-те устройства, изстреляни в рамките на мисията „Транспортер-3“.

Украйна принадлежи към

категорията държави, с които САЩ имат споразумение за обмен на данни за ситуационната осведоменост в космоса. Съгласно това споразумение Украйна трябваше да предостави на САЩ изчерпателни данни за параметрите на разширеното движение на спътника „Сич-2-30“ в първите дни след изстрелването. Тъй като той все още не е идентифициран от американските военни, Колесник смята, че има проблеми с комуникацията със сателита. Специалистът призова украинските власти да кажат истината за ситуацията със спътника. В отговор украинският Goskosmos увери, че трябва само да се изчака.

Според Игор Довий, служител на украинския Госкосмос, е необходимо повече време за по-дълги комуникационни сесии, за да се измерят орбиталните параметри с наличните средства. Той каза, че някои спътници дори нямат време да бъдат идентифицирани, тъй като изгарят в плътните слоеве на атмосферата. А самият процес на идентификация може да отнеме до 3 и повече месеца.

Спътникът Sich-2-30 трябваше да прави снимки на Земята във видимия и инфрачервения диапазон, да проследява обезлесяването в Карпатите, да събира данни за замърсяването на реките и други водни басейни и да проследява движението на техника, включително военни превозни средства и кораби, в близост до границите на страната.

Още интересни статии може да намерите в категория Новини