Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Украинската армия получи дронове Bayraktar TB2

украинската армия получи

Украинската армия получи дронове Bayraktar TB2.

Украинската армия усвоява нов тип оръжие. В Украйна са доставени турски ударни дронове Bayraktar TB2.

„Сега ще се проведат изпитания на нов мощен ударен безпилотен самолет комплекс Bayraktar, чиято доставка успяхме да договорим с турския президент Реджеп Ердоган. Тези системи вече са в Украйна“, заяви украинският президент Петро Порошенко при откриването на вчерашното заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Bayraktar TB2 е щурмови БЛА със среден обсег на действие, проектиран и произведен от турската компания Baykar. Разработването на дрона започва през 2007 г., а две години по-късно той извършва първия си полет. През 2014 г. разработчиците демонстрират окончателната версия на турската армия, а през март 2016 г. Bayraktar TB2 е официално приет от турската армия.

Дроновете Bayraktar TB2, които украинската армия получи могат да се изкачат на височина над 7300 метра и да останат във въздуха до 24 часа. Машината може да лети на разстояние до 150 км от станцията за управление и работи в два режима (дистанционно управление или автоматичен режим, включително самостоятелно излитане и кацане). Максималната скорост на дрона е 250 км/ч, а крейсерската скорост е 130 км/ч.

Дължината на дрона е 6,5 м, а размахът на крилата му е 12 м. Максималното тегло при излитане на дрона е 650 kg, а полезният товар – 55 kg. Дронът е оборудван с камери и системи за наблюдение, което му позволява да се използва за разузнавателни цели. Bayraktar TB2 може да носи и управляеми бомби и ракети с лазерно насочване.

Още интересни статии.