Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Virgin Galactic се приземи безаварийно след суборбитален полет

Virgin Galactic

Virgin Galactic космическият кораб, който направи суборбитален полет се приземи безаварийно. На борда на космическият кораб бе и основателя на компанията – британският милиардер Ричард Брансън.

Virgin Galactic

На 11 юли първата в света частна космическа совалка Virgin Galactic със 70-годишния милиардер Ричард Брансън излетя на пробен полет от пустинята в американския щат Ню Мексико.

Превозното средство излетя от летището и се изкачи на височина около 15 километра. Приблизително 50 минути след излитането SpaceShipTwo се отдели от двукорпусния самолет. Почти едновременно с това започна да работи единственият ракетен двигател SpaceShipTwo. Той позволи на космическия кораб да достигне до надморска височина от около 86 км от повърхността на Земята. Там те изключиха ракетния двигател, а пътниците успяха да разкопчаят коланите си и да изпитат безтегловност в продължение на няколко минути. След което пилотите насочиха самолета за кацне на космодрума Америка в Ню Мексико.

20210712-2

След като достигне около 15 000 метра, Unity ще бъде изстрелян с Ева и ще продължи да лети до височина 86 км, използвайки своя ракетен двигател.

Корабът е управляван от двама професионални пилоти,

а на борда му има четирима пътници, включително самият Брансън. Полетът продължи около два часа.

20210712-3

Ракетен самолет, превозващ основателя на Virgin Galactic Ричард Брансън и други членове на екипажа, е на път да кацне в космодрума Америка

Брансън, собственик на Virgin Galactic, разгледа суборбиталния туризъм и обяви датата на стартиране девет дни преди конкурента си. Решението е взето, след като основателят на Amazon Джеф Безос планира подобен полет до границата на ниската земна орбита на 20 юли на кораб, построен от неговата компания Blue Origin.

Досега само седем души са правили туристически полети в космоса. Всички те са летели през 2000-те с руския космически кораб „Союз“, който се качи с МКС.

Virgin Galactic планира да започне редовни космически обиколки още през 2022 година. Повече от 600 души вече са резервирали полети в космоса с Virgin Galactic на цени от 200 000 до 250 000 долара.

По-рано плановете за започване на космически обиколки през 2022 г. бяха обявени от SpaceX, собственост на Илон Мъск. Те планираха космически обиколки около Луната.

Още интересни статии четете в Новини