Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Водоснабдяване на Ню Йорк

Водоснабдяване на Ню Йорк

Водоснабдяване на Ню Йорк.

Водопреносната система на Ню Йорк се считат за най-разклонената в света. От основаването си в началото на XVII век градът непрекъснато търси чисти и надеждни водоизточници. В момента градът се снабдява с вода от 19 резервоара и три езера в северната и западната част на държавата с общ капацитет от над 2,0 милиарда m3. Водоснабдяването е около 3,8 милиона m3 / ден за 8,5 милиона жители на града, милиони туристи и около 420 хиляди m3/ден за съседните на града окръзи.

Водата достига до Ню Йорк чрез подземни водопроводи-акведукти. Трите основни от тях предават вода от трите системи на резервоарите към оперативните хранилища и компенсаторните резервоари. Трите градски тунела свързват тези резервоари и разпределителните мрежи. Градът, състоящ се от пет области (Манхатън, Бруклин, Бронкс, Куинс и Стейтън Айлънд), се обслужва от мрежа от водни магистрали. Обща им дължина е почти 10 000 км диаметър от 15 см до 2,1 м.

Външно водоснабдяване на Ню Йорк

Както вече споменахме, водоснабдяването в Ню Йорк се осъществява от три системи от резервоари. Най-старата е системата Кротон, разположена на 40 км от Ню Йорк. Преди да бъде построена, жителите на града получават вода от кладенци, езера и потоци. Системата започва да работи през 1942 г., а днес чрез акведукта Кротон тя дава на града до 10% от питейната вода. Тя влиза в резервоарите на Джером парк, разположен в северозападната част на Бронкс. Всъщност този парк е малко зелено пространство, отделено от водата с двойна ограда. След това водата влиза в резервоарите на световноизвестния Сентръл парк.

Водопреносната система е завършена през 1927 г. Сега тя дава около 40 % от цялата необходима града на водата чрез акведукта Catskill. Също така включва резервоари, разположени на 160 км северно от Ню Йорк.

Още интересни статии може да намерите на сайта в раздел Новини