Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Windows 11 – какво да очакваме?

Windows 11

Windows 11 – какво да очакваме?

Microsoft вече обяви, че работи върху нова операционна система, която очаквано се нарича Windows 11. Ето списък на нещата, които очакваме от новата операционна система.

Само преди няколко дни компанията зашемети всички със съобщението, че на 24 юни ще представи „следващото поколение“ на операционната система Windows. Досега е известно, че новата версия носи кодовото име Sun Valley. За първи път чухме за тази актуализация преди шест месеца. Отначало всички смятаха, че това ще бъде голяма есенна актуализация на Windows 10.

Windows 11 - 1

Но сега стана известно, че най-вероятно Microsoft ще представи новия Windows 11. Защо Windows 11? Ръководителят на Windows Panos Panay намекна за това в своето видео в Twitter, а в поканата за журналисти почти открито заяви самата американска корпорация.

Но все още няма конкретна информация за новия Windows 11. Решихме да си позволим да изразим своите мисли и желания за това, което бихме искали да видим в новата версия на операционната система на Microsoft.

Нов модерен дизайн на Windows Explorer

Честно казано, аз съм невероятно ядосан, че повече от 5 години Microsoft не може да промени външния вид на Explorer в Windows 10. Всички тези опити и опити вече просто изваждат от равновесие. Толкова ли е трудно да го направите модерен и удобен за потребителите, или може би разработчиците нямат креативност в този случай?

Windows 11 2

След това погледнете в интернет, където има много проекти и концепции по тази тема. Няма нищо лошо в това, най-важното е, че потребителите няма да бъдат разочаровани. Разбира се, прехвърлянето му в реална среда не би било прекалено лесна задача, но нека се повтори: или 5 години все още не са достатъчни, за да се справят с този проблем? Понякога изглежда, че Explorer в Windows 10 е останал във времето. Може би Windows 11 ще промени това.

Нов сериен интерфейс в Windows 11

Като цяло смятам, че най-големият проблем на Windows 10 са закъсненията на промените в системния интерфейс. Microsoft нито за момент не беше напълно вярна на предишните планове за промяна на дизайна и преди да успее да промени външния вид на повечето или всички свои елементи, компанията промени курса и разработи нов интерфейс. След това отново се появи нова концепция и работата започна отначало, като някои елементи от интерфейса останаха в нея.

Windows 11 - нов интерфейс

В резултат на това Windows 10 е истинска смесица, съчетаваща елементи от вероятно всички версии на Windows. Дори известният шрифт Calibri е основен в Windows и други програми на Microsoft от 14 години. И едва сега се говори, че ще бъде заменен с новия Segoe UI Variable, който вече се появява в някои елементи на системата.

Истинска тъмна тема

Трябва да се отбележи, че въвеждането на тъмна тема в Windows 10 е истинско събитие за много потребители. Тя беше похвалена от разработчиците по всякакъв начин, добавяйки нюанси, полутон, но степента на неразвитост е удивителна, включително в Windows Explorer. Всичко това означава, че понякога активирането на тъмния режим не е толкова полезно, колкото би могло да бъде. Бъркотията, която започва с това, понякога е дразнеща.

Windows 11 - тъмна тема

Системните компоненти, проектирани с лек интерфейс, понякога са смешни в тъмната версия. Понякога изглежда, че разработчиците са го въвели и не са гледали как тъмната тема работи на практика. Така че се надяваме, че Microsoft ще въведе определен ред тук в своето“ следващо поколение “ Windows.

Използване на „живи“ плочки

Проектът „живи плочки“, който започна в Windows 8, не е широко приет и малко потребители ги използват и сега. Живите плочки, които работеха чудесно на устройства с Windows Phone / Windows 10 Mobile, се оказаха не толкова полезни на компютрите. Жалко е, че дори не всички програми на Microsoft ги поддържат. Това изобщо не ми е ясно. Предлагаш интересна идея на потребителя, но приложенията ти не ги поддържат. Тогава защо да въведете нещо, което е недостатъчно проектирано, неразумно? Въпросът е риторичен.

Windows 11 - живи плочки

Все още обичам да гледам прогнозата за времето, календара или списъка със задачи директно в менюто „Старт“, но за други програми ще бъде трудно да се намери смислена употреба за активни плочки. Нещо повече, самообновяемите плочки често променят напълно външния си вид, така че понякога дори не забелязах преки пътища към Spotify или Netflix. И такава ситуация едва ли може да се нарече удобство… очевидно липсва конкретна работа и визия за това, защо тази функция.

Всички настройки на едно място

Когато пиша тази фраза, почти крещя от гняв. Microsoft, нека вече се сбогуваме с контролния панел, погребваме най-накрая този анахронизъм, който от години пречи на конфигурирането на Windows.
Да, много опции и настройки вече са преместени от контролния панел в настройките на Windows 10, но процесът все още е в ход и много елементи остават на по-стари места.

Windows 11 - всички настройки на едно място

Този двустранен подход към конфигурацията на системата може да бъде объркващ, тъй като потребителите трябва да търсят в Google информация за това къде се намира желаната опция в системата. Това понякога би искал да се нарече тормоз над потребителите на Windows. Спри да ни измъчваш. Както при Windows Explorer, никой не очакваше, че Microsoft ще се справи с тази задача за една нощ, но подготовката за стартирането на Windows 10 и още 5 години все още не беше достатъчна, така че се надяваме, че скоро ще се справят и с това.

По-добра интеграция с програми на Microsoft

В нашия съвременен свят екосистемата се превърна в един от най-важните приоритети на всяка компания, която има редица свои устройства, програми и функционалности. Това е разбрано от повечето производители в света. Не и Майкрософт. Понякога изглежда, че разработчиците на компанията са на различни планети и не контактуват помежду си. Или не могат? Тогава нека вземат пример от конкуренцията.

Windows 11 - по-добра интеграция

Екосистемата на Apple показва как различни устройства, различни среди и различни програми могат да работят заедно. Бих очаквал нещо подобно от Microsoft, която е известна със своята откритост и мултиплатформеност на собствените си решения, но също така трябва да се съсредоточи повече върху интегрирането на собствените си устройства, услуги и програми.

Завършете планираните проекти за модернизация

В лабораториите на Microsoft всеки ден се появяват нови проекти и изследвания, някои от които намират своята реализация в продуктите на корпорацията. Но бих искал тези идеи да се реализират до края, а не да се прекъсват в полукълбото. Ако компанията реши да налагам нов стил, то нека той не се простира в продължение на години, се извършва не в отделни приложения или само някъде в ъглите на програмата, като всичко останало наоколо не променя външния си вид.

Windows 11 - планирани проекти

Разглеждането на операционната система, като услуга в този контекст изобщо не е възможно. Нито една от промените в интерфейса на Windows 10 не е завършена. Microsoft започва проект и почти буквално веднага забравя за него, като обръща внимание на друго. Дано в Windows 11 с това ще бъде много по-добре. Потребителите на Windows винаги са били търпеливи, но вече са се уморили да бъдат мамени.

Нови жестове и по-добра поддръжка за мултитъч (тъчпад)

Windows 10 е много по-добър от предшествениците си, когато става въпрос за поддръжка на курсора и тъчпада с жестове, но все още е, о, далеч от Mac, където всичко работи много по-добре. По-голяма точност, висока степен на персонализация и широк спектър от жестове правят работата на MacBook много по-удобна с тракпад.

windows 11 - по-добра поддръжка за мултитъч (тъчпад)

Да, производителите на лаптопи се опитват да се доближат максимално до стандартите на MacBook. Затова и Microsoft трябва да каже думата си тук. Ако искате, тогава има всички възможности за промяна. Между другото, ще се позова на хардуерните промени, които Microsoft би очаквал, като замени класическите тъчпади с тъчпади с хаптични ефекти в устройствата Surface.

Правилно използване на Bluetooth устройства

За съжаление, по много различни причини, използването на Bluetooth връзка в Windows може да бъде много трудно и неудобно. Понякога това се дължи на особеностите на Bluetooth модула, поради проблемни драйвери и поради решения на самата система. Ето защо е толкова неудобно да използвате Bluetooth слушалки с компютър на Windows 10, при опит да променим аудио източника и изходите.

Windows 11 - Bluetooth устройства

Настройките на звука сега са толкова широки и подробни, че някои потребители се объркват и дори не се опитват да ги променят. Компанията трябва максимално да промени визията си за работа и настройките на Bluetooth модула. Тогава потребителите ще бъдат много доволни и ще бъдат по-малко критикувани.

Може би имате нужда от уеб режим?

Черешката на тортата би била уеб режим. Да, той ще има своите права и значителни ограничения. Факт е, че има моменти, когато не използваме Други Инструменти и програми, различни от уеб браузъра. Погледнете потребителите на смартфони, повечето от които много често влизат дори в социалните мрежи чрез браузъра. Уеб версията има почти всяка програма или приложение. В допълнение, Microsoft вече има доста добър продукт, нова версия на браузъра Edge.

Windows 11 - уеб режим

Новият Windows може да работи в специален енергоспестяващ режим, който ще позволи само браузърът да работи. Това би било чудесен отговор на Chrome OS. Но най-важното е, че това е чудесен начин да добавите автономия към вашия лаптоп. Сигурен съм, че такъв режим ще стане много популярен сред потребителите на новия Windows 11, или както там ще се нарича.

Ясно е, че това са само моите мисли и мечти, но много скоро ще видим какво ни е приготвила Microsoft. Разбира се, със сигурност ще разкажем всичко подробно.