Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Японски робот във формата на сфера ще изследва лунната

Японски робот

Японски робот във формата на сфера ще изследва лунната .

Японската Агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) планира да изпрати на Луната малък робот, който се трансформира. В създаването на японския робот ще участва Sony.

Разработките

Роботът е разработен съвместно от JAXA, Sony, TOMY и Doshisha University. За доставката на робота ще отговаря японската компания Ispace. Робот-трансформаторът е разработен, за да изследва взаимодействието между двигателите и лунната почва. За тази цел на робота ще бъде поставена камера. Тя ще покаже поведението на реголита под натиска на движещото се превозно средство. Това ще подпомогне бъдеща мисия, в която японските астронавти ще кацнат на Луната и ще се движат по повърхността ѝ със специален луноход.

До края на това десетилетие на Луната са планирани редица мисии от различни страни. Освен програмата Artemis, ESA, CNSA, Роскосмос и други космически агенции имат свои собствени амбициозни планове. Това включва изпращането на роботизирани мисии за проучване на лунната среда, природните ресурси и създаване на постоянни лунни бази.

Японската Агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) също планира няколко много интересни лунни мисии. Към партньорството с НАСА по програмата Artemis и подпомагането на изграждането на Lunar Gateway. JAXA има идея да изпрати на Луната трансформаторен автомобил. Събраните данните от този робот, ще бъдат използвани за разработване на средства за придвижване на други планети при постоянно човешко присъствие на тях.

Изследвания

Развитието на проекта започна през 2016 г. Тогава JAXA публикува искане за предложения за концепции за изследване на Луната. И още от 2019 г.се правят концептуални изследвания за създаването на херметически затворен всъдеход с екипаж. Той би позволил на астронавтите на Artemis (и партньорските космически агенции) да провеждат „лунни разходки“ далеч от лунната база. По този начин запечатаният луноход с екипажа ще може да извършва широка изследователска дейност.

Ключов аспект на изследването на Луната е разработването на автономна технология за шофиране при изпълнение на планирани мисии. Това е необходимо, когато се движите в непозната и уникално сложна лунна среда. Там гравитация е около 6 пъти по-малка от тази на земята, а повърхността е покрита с много фин реголит („лунен прах“). Изследователите са на мнение, че са необходими повече данни за лунната повърхност, преди да се приложи такава технология.

Допълнителните изследвания са важни, тъй като лунният реголит е изключително абразивен. Той се придържа към всичко (в резултат на статичен заряд), което може да навреди на използваните устройства и здравето на астронавтите.

За да проведе изследването през 2021 г., JAXA си партнира с TOMY (компания за играчки), електронния гигант Sony и инженери от Университета Doshish. Съвместно разработват супер компактен и ултра лек японски робот изследовател. Полученият дизайн включва техники за миниатюризация (теглото му ще бъде около 250 грама с диаметър до отваряне 80 мм), както и електронни системи за роботика и контрол, предоставени от Sony във връзка с космическите технологии на JAXA.

Японски робот

Концепцията за трансформиращия робот преди трансформацията (вляво) и след (вдясно). Роботът има сферична конструкция с колела, които се сгъват и преминават хоризонтално по централното шаси. Шасито също така разполага с оборудване за научни изследвания, както и спирачен лост, който държи робота изправен, когато е неподвижен.

Дизайна

Най-важното е, че роботът ще може да се трансформира. Така той става супер компактен, което ще го направи по-икономичен за стартиране и ще изисква значително по-малко транспорт. По време на полета роботът ще бъде в компактната си конфигурация и след това ще бъде трансформиран до Луноход.

Стартирането на спускаем апарат с японски робот е насрочено за 2022 г.като част от програмата HAKUTO-R – първата в света търговска програма за изследване на Луната. По този начин наземният модул също ще прави снимки на повърхността и ще изпълнява функциите на ретранслатор за комуникация със земята.